Hlavní obsah

Les hoří a my řešíme, jak ho začít hasit, kritizuje vládu opozice

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Poslanci TOP 09 vyzvali vládu, ať se přestane chovat chaoticky a nechá řešení epidemie odborníkům.

Reklama

aktualizováno •

Jasnou strategii a instrukce pro lékaře i veřejnost, nepopulistickou ochranu seniorů či podporu českých výrobců ochranných prostředků. To požaduje opozice po vládě ve chvíli, kdy se jí boj s epidemií prý vymyká z rukou.

Článek

Opoziční strany vyzývají vládu, aby začala konečně řešit situaci kolem epidemie koronaviru, poté co v Česku za jediný den přibylo rekordních 1 164 nově nakažených. Situace se podle nich vymyká kontrole.

„Čekáme na to, až začne hořet les, a pak teprve debatujeme, jak ho budeme hasit,“ upozornil poslanec a lékař Vlastimil Válek, který spolu s kolegy vládě poslal výzvu „Vládo, prober se“. Podle nich by měli představitelé státu konečně předat otěže do rukou odborníků, kteří mají předložit jasnou strategii.

„Žádáme aktivaci odborníků a Ústředního krizového štábu a svolání představitelů jednotlivých sněmovních stran k jednání. Chceme slyšet, jak vláda hodlá v příštích dnech a týdnech systematicky postupovat,“ vzkázal předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

O strategii začala opozice žádat ve chvíli, kdy ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na Twitteru oznámil další opatření, tentokrát zavedení roušek ve vnitřních prostorách po celém Česku, s dovětkem, že podrobnosti vydá v průběhu dne. Za toto nekoncepční informování a dávkování informací sklidil kritiku i od části veřejnosti.

„Jedná hloupě a nebezpečně, zcela nekompetentní ministr (zdravotnictví) je udržován z politické vůle velkého šéfa ve své funkci,“ opřel se do Vojtěcha předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

Kritizují i provládní komunisté

Za současnou komunikaci vládu kritizuje de facto celá opozice, ale třeba i KSČM, která vládu podporuje. Podle šéfa komunistů Vojtěcha Filipa současné plošné nařízení roušek odporuje principu vládního semaforu, který má rozlišovat české okresy podle hrozby nákazy.

Piráti jsou pro nošení roušek, ale vadí jim seznamy výjimek, které vláda připravuje a chce je v průběhu odpoledne ohlásit. „Nejjednodušší vládní nařízení by bylo – noste roušky všude, kde nemůžete dodržet sociální distanci. Ty neskutečné stohy podmínek, které si tam vláda navymýšlí, jsou pak jen živnou půdou pro lidovou tvořivost,“ uvedl pirátský poslanec Petr Třešňák.

Místopředseda ODS Martin Kupka řekl, že kabinet svým podivným rozhodováním a popíráním sebe sama narušil důvěru veřejnosti v opatření. „Pro veřejnost je velmi špatná zpráva, jak se vyjádření vlády a její rozhodnutí mění. V jednom okamžiku ministr vyhlásil, že se roušky budou nosit, pak vystoupil premiér a řekl, že žádná plošná opatření nebudou. A teď přicházejí plošná opatření,“ uvedl. Statistiky vývoje koronavirové epidemie v Česku podle něj ukazují, že je třeba dělat jasné kroky.

Máme návod, tvrdí TOP 09

TOP 09 pro vládu připravila také osmibodový návod, jak by se měla se zhoršující se situací poprat. Základem by mělo být pravidelné zásobování seniorů a dalších ohrožených skupin kvalitními protivirovými rouškami či respirátory od českých firem. Náklady na jejich pořízení a distribuci odhadla na stovky milionů korun. „Byly by to ale skvěle investované peníze, protože v situaci, ve které se nacházíme, není čas čekat,“ upozornila předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová, podle níž je současný nápad premiéra Andreje Babiše (ANO), že senioři dostanou do schránky jeden respirátor, nedostatečný.

„Není na co čekat, už předbíháme země, jež jsme považovali za ty, které nezvládají.“ Roušky by podle nich měly být dostupné i na všech veřejných místech.

Opozice vládu také vyzvala, aby zveřejnila přehled českých výrobců roušek. „Stát na tom může ještě vydělat. Jsme světová velmoc v technologiích a nevyužíváme toho. Mohli bychom vyrábět roušky s kvalitní nanovrstvou, firmy by tady odváděly daně a mohly by i vyvážet a ovládnout světový trh se špičkovými českými rouškami a respirátory. Bylo by to využití toho, co je perla českého hospodářství,“ dodal Válek.

Dva scénáře: optimistický vs. katastrofický

Poslanci také žádají, aby odborníci připravili dva scénáře – optimistický a katastrofický, podle kterých by se politici i obyvatelé Česka mohli zařídit a neměli zmatek v nařízeních, která představitelé státu v uplynulých týdnech střídavě zavádějí a ruší.

Dalším z bodů výzvy je zvýšení dostupnosti testování, které by mělo být zdarma, aby se podařilo zachytit maximální možný počet pozitivních lidí. S tím souvisí i jasné instrukce pro lékaře, kteří podle TOP 09 před nástupem období respiračních chorob nevědí, jak postupovat v případě lidí, kteří budou vykazovat nějaké příznaky respiračního onemocnění.

TOP 09 i proto zvažuje svolání mimořádné poslanecké schůze. Zařazení bodu na program čtvrteční mimořádné schůze, na které chtějí poslanci probrat finanční pomoc lidem zasaženým pandemií, už nebylo možné. „Příští týden už ale startuje řádná schůze, je tedy možné, že se téma pokusíme prosadit k diskusi tam,“ uvedla Pekarová Adamová.

Reklama

Doporučované