Hlavní obsah

Lešany na Benešovsku zrekonstruovaly pamětní síň Františka Hrubína

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Lešany na Benešovsku zrekonstruovaly pamětní síň Františka Hrubína na obecním úřadě. Jsou v ní k vidění úryvky z děl pro děti, střípky z básní a románů, divadelní plakáty i fotografie z legendárního filmu Romance pro křídlovku.

Článek

„Náklady včetně stavebních úprav přesáhly milion korun, z toho necelou polovinu pokryla dotace ministerstva kultury,“ informovala Jaroslava Tůmová z obecně prospěšné společnosti Posázaví.

Básník, spisovatel a dramatik František Hrubín (1910 až 1971) se narodil v Praze, v Lešanech prožil dětství. Posázaví zobrazil například v dílech Romance pro křídlovku, Zlatá reneta či Lešanské jesličky, vracel se sem celý život a místní krajina mu zůstávala v srdci.

Do nové pamětní síně se vstupuje poutačem ve tvaru velkého leporela s textem Hrubínova rukopisu Lešanských jesliček. Hlavní sál lemují prostorové moduly s průřezem básníkova díla. Na levé straně jsou úryvky z jeho děl pro děti doplněné ilustracemi Josefa Čapka, Josefa Lady, Adolfa Zábranského, Zdeňka Milera, Matěje Formana, Lucie Lomové nebo Kamila Lhotáka. Pravá strana chronologicky provází Hrubínovou tvorbou pro dospělé.

Průčelí síně připomíná básníkovo dětství v Lešanech. Výrazným prvkem této části expozice je dřevěný stůl s fotografiemi a dokumenty z rodinného archivu a vzpomínkovou knížkou U stolu. Cesta expozicí se obtáčí kolem půlkruhu na podlaze vytvořeného z písku, oblázků a balvanů, což spolu s velkoplošnou fotografií na zdi evokuje romantický kaňon řeky Sázavy.

Ve vedlejší místnosti lze sledovat audiovizuální kompilaci o Hrubínovi, ukázky z filmů nebo poslechy přednesů. Tato část expozice připomíná také Hrubínovo dílo převedené na filmové plátno a divadelní prkna.

Hrubínovy básně pro děti včetně nejznámější sbírky Špalíček veršů a pohádek s Trnkovýni ilustracemi jsou neodmyslitelnou součástí všech čítanek a nostalgicky vzpomínková Romance pro křídlovku se dočkala i filmového zpracování. Hrubín ale psal také prózu, divadelní hry, jako Srpnová neděle či Křišťálová noc, a překládal. Podle jeho námětů a scénářů byly natočeny filmy Srpnová neděle, Zlatá reneta a působivá pohádka Panna a netvor v režii Juraje Herze.

Reklama

Související témata:

Doporučované