Hlavní obsah

Lesní školka u Kroměříže poslouží i studentům lesnických oborů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Arcibiskupské lesy a statky Olomouc založily v Bílanech, místní části Kroměříže, novou lesní školku. Rozkládá se na ploše 0,75 hektaru, v listopadu v ní lesníci zaseli na dvě tuny žaludů, které pomohli nasbírat zájemci z okolí.

Článek

Lesní školka poslouží také pro nácvik pěstování a péče o sazenice žákům lesnických oborů ze Střední odborné školy sv. Jana Boska Kroměříž. „Vlastní vypěstované sazenice dubů vysadíme na lesnických úsecích Zámeček a Záříčí nedaleko Kroměříže, odkud také pochází samotné žaludy,“ uvedl jednatel společnosti Petr Skočdopole. V minulosti podle něj byla na místě lesní školky bažantnice, takže je půda obohacena o důležité látky, které mohou podpořit růst sazenic. V Bílanech mají Arcibiskupské lesy a statky Olomouc sídlo svého kroměřížského polesí.

Se sběrem žaludů pro výsev do lesní školky pomohli také zájemci z řad veřejnosti, mezi kterými byli například skauti z Holešova na Kroměřížsku nebo děti a učitelky z mateřské školy v Bílanech. „Celkem jsme vykoupili zhruba 3,3 tuny žaludů, z nichž jsme dvě tuny zaseli a zbývajících 1,3 tuny uskladnili pro setí na příští podzim,“ uvedla Hana Bučková z polesí Kroměříž.

Pro výsev využili lesníci traktor se speciální nástavbou. „Ta radlicemi kypří půdu a vyrývá štěrbiny, do kterých seje žaludy a automaticky je zasypává. Díky tomu je setí mnohem rychlejší a efektivnější,“ doplnila Bučková.

Arcibiskupské lesy a statky Olomouc spravují více než 42 000 hektarů lesní půdy, především v Olomouckém a Zlínském kraji. Obnova lesních porostů je pro ně jednou z priorit, proto jen v letošním roce společnost vysadila více než sedm milionů sazenic s převahou listnatých druhů.

Reklama

Doporučované