Hlavní obsah

Létající pěsti i židle. Basketbalový zápas kvalifikace na MS se proměnil v hromadnou rvačku

Foto: Lucie Hrdličková, Profimedia.cz

Australan Daniel Kickert trefuje loktem Filipínce Rogera Pogoye.

Reklama

Basketbalový zápas kvalifikace na MS přerušila na konci třetí čtvrtiny hromadná bitka, kterou vyprovokoval faul na australského Chrise Gouldinga. Vyloučeno bylo celkem 13 hráčů a i přes snahu rozhodčích v zápase pokračovat byl kvůli bojkotu zbytku filipínského týmu brzy ukončen.

Článek

Zápas prvního kola kvalifikace na basketbalové MS mezi Austrálií a Filipínami se změnil v hromadnou rvačku. Situace se ve filipínské aréně vyhrotila pouhé čtyři minuty před koncem třetí čtvrtiny, kdy Austrálie vedla 79:48.

Roztržce, při které létaly pěsti i židle, předcházely slovní přestřelky. Naplno vypukla poté, co australského hráče Chrise Gouldinga poslal k zemi filipínský Roger Pogoy. Faul vyprovokoval Gouldingova spoluhráče Daniela Kickerta. Ten Pogoye napadl loktem, čímž odstartoval jednu z největších basketbalových bitev posledních let.

Ze zápasu bylo vyloučeno celkem 13 hráčů, z toho čtyři byli z australského týmu - Chris Goulding, Nathan Sobey, Daniel Kickert a Thon Maker. Rozhodčí se rozhodli ve hře pokračovat i přesto, že Filipíncům zbyli pouze tři hráči, June Mar Fajardo, Gabe Norwood a Baser Amer. Norwood a Fajardo se krátce po opětovném začátku hry nechali vyloučit za faul, což donutilo rozhodčí hru ukončit. Australané si tak kromě modřin odvezli výhru 89:53.

Událost zaplnila sociální sítě. Někteří fanoušci byli přesvědčeni, že trumfla i zprávu o přesunu hvězdy NBA Lebronu Jamesovi do Los Angeles Lakers.

Reklama

Související témata:
Mezinárodní basketbalová federace (FIBA)

Doporučované