Hlavní obsah

Letní olympijské a paralympijské hry v Tokiu znají své maskoty. Japonští školáci vybrali futuristické lišky

Letní olympiáda v Tokiu už má své maskoty. Jsou jimi dvě futuristické lišky.Video: Reuters

 

Reklama

Letní olympijské a paralympijské hry v Tokiu už mají své maskoty. Vybraly je děti.

Článek

Japonsko je zemí, která miluje maskoty a nyní má další dva, jež může začít zbožňovat. Tisíce školáků vybíraly v anketě podobu dvou postaviček, které budou symboly letních her v roce 2020. Ty se uskuteční v hlavním městě země Tokiu.

Z třech dvojic maskotů jedna jasně zvítězila. Dvě futuristicky vypadající lišky získaly přes polovinu všech hlasů. Modrá liška je symbolem olympiády, která začne 24. července 2020. Její růžová kolegyně pak bude provázet sportovními kláními paralympioniky.

Poslat svůj návrh do soutěže o maskoty her mohl každý. Organizátorům se tak nakonec nashromáždilo přes 2 tisíce kreseb a ilustrací. Následně vybrali tři podle nich nejzajímavější páry.

Poté přišly na řadu děti z více než 200 tisíc školních tříd napříč celým Japonskem. Každá třída se musela shodnout na svém favoritovi a symbolizovala jeden hlas.

Vítězná dvojice lišek od designéra a ilustrátora Ryo Taniguchiho získala přes 109 tisíc hlasů a jasně tak zvítězila. Podle organizátorů her bude jejich úkolem především šíření olympijského ducha a podporování sportovců při jejich výkonech.

Reklama

Doporučované