Hlavní obsah

Letošní cestovatelský festival Neznámá země je na internetu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ve Zlíně začal festival cestování, sbližování a poznávání kultur Neznámá země. Letošní 24. ročník se měl původně konat v obvyklém dubnovém termínu, kvůli epidemii koronaviru byl přeložen na říjen.

Článek

„Původně se počítalo s tradiční podobou, tedy s besedami, filmovými projekcemi, koncerty či výstavami. Vzhledem k aktuální situaci se však zcela přesunul na internet,“ řekli pořadatelé Miroslav Náplava a Petr Horký. Festival potrvá do 30. října.

Změnilo se i téma letošního ročníku, kterým je „Svět se točí Covid NEcovid“. „Program je letos poprvé kompletně on-line, probíhá na webových stránkách www.neznamazeme.cz anebo na facebookové stránce festivalu www.facebook.com/neznamazeme,“ uvedl Horký. Program je zdarma, žádný přístup není zpoplatněný. Zájemci se podle programu festivalu vždy připojí na konkrétní akci na webové stránky nebo Facebook festivalu.

Na programu bude cestovatelský biograf, který přinese také filmy speciálně vyjednané pro festivalové diváky, třeba snímek Jany Počtové K2 Vlastní cestou o výstupu Kláry Kolouchové nebo film Jana Žůrka Connection. Nebudou chybět rozhovory s cestovateli a dalšími lidmi, například spisovatelem a poutníkem Ladislavem Ziburou, horolezkyní Klárou Kolouchovou, uveden bude i dosud nepublikovaný rozhovor s Miloslavem Stinglem, který letos zemřel. „Z osobností zdejšího kraje chceme představit osobnosti, jako je sochař Otmar Oliva, spisovatel Jožka Holcman anebo lékař David Rumpík,“ uvedl Horký.

Festival nabídne i videotelefonáty Čechům a Češkám žijícím ve vzdálených zemích světa, v pozměněné podobě se uskuteční i festivalový běh, kdy pořadatelé natočí a popíšou trasu podle GPS a každý ji pak může uběhnout.

Stopáž speciálně natočeného a vyrobeného festivalového programu je 595 minut, tedy necelých deset hodin. K tomu je podle Horkého nutné připočíst dalších 480 minut natočených filmů. Dohromady jde tedy o 18 hodin. „Celkem pracují a jedou čtyři střižny, komunikujeme v reálném čase s lidmi na čtyřech kontinentech,“ uvedl Horký.

Reklama

Doporučované