Hlavní obsah

Levná vesmírná mise. NASA zaplatí firmě dolar za sběr hornin na Měsíci

Foto: Jorge Gardner; Unsplash.com

Ilustrační foto.

Reklama

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zaplatí nevídaně malou částku – jeden americký dolar – společnosti, která pro ni nasbírá malé množství hornin z povrchu Měsíce. Startuje tím nový způsob sběru vesmírných zdrojů.

Článek

Startupová firma Lunar Outpost dostane od amerického úřadu NASA jeden dolar za sběr měsíčních hornin. Informovala o tom televizní stanice CNBC s odvoláním na čtvrteční vyjádření úřadu NASA.

Společnost Lunar Outpost, sídlící v americkém státě Colorado, sama nabídla, že své služby poskytne za malou částku. NASA souhlasila a předložila startupu smlouvu na splnění mise v rámci nízkonákladového programu sběru měsíčních surovin, který oznámila během letošního září.

Společnost Lunar Outpost, která svou misi uskuteční v roce 2023, je jedním ze tří vítězných uchazečů o tuto zakázku. Dalšími jsou firma Masten Space Systems z Kalifornie, která si řekla o 15 000 dolarů za misi plánovanou na rok 2023, a společnost ispace se sídlem v japonském Tokiu s návrhem 10 000 dolarů za dvě mise v letech 2022 a 2023.

NASA jim zaplatí za sběr měsíčního regolitu – sypkého různorodého horninového materiálu, kterého každá z firem nasbírá mezi 50 a 500 gramy. Startup Lunar Outpost si nabídku jednoho dolaru mohl dovolit díky tomu, že jeho plány na sběr regolitu jsou už delší dobu v plném proudu. Oddělit menší množství pro novou zakázku je pro něj triviální záležitostí.

Úřad NASA ve svém vyjádření zdůraznil, že bude společnostem platit výhradně za sběr půdy a za informace, kde ji na povrchu Měsíce najít. Součástí zakázky není vývoj vesmírných dopravních prostředků a jejich návrat na Zemi.

„Firmy nasbírají vzorky půdy a poskytnou nám vizuální důkazy a další data o tom, že se sběr uskutečnil. Potom se vlastnictví vzorků přenese na nás a my si je převezmeme,“ řekl Mike Gold, administrátor úřadu NASA, během tiskové konference. „Tyto mise mají dva úkoly: Stanovit důležitý precedens ve vztahu k využívání vesmírných zdrojů a rozšířit sféru veřejných a soukromých partnerství mimo oběžnou dráhu Země na Měsíc,“ dodal.

Podle vybraných firem nejsou hlavní motivací k účasti na projektu peníze. Očekává se, že mise přinesou mnoho vědeckých poznatků, zejména ohledně sběru surovin z Měsíce a dalších mimozemských těles.

„Jde o změnu paradigmatu ohledně toho, jak lidstvo uvažuje o průzkumu vesmíru,“ řekl Justin Cyrus, generální ředitel firmy Lunar Outpost. Dodal také, že jeho startup jedná s několika výrobci kosmických lodí o možnostech spolupráce v dopravě na Měsíc. Jedním z nich je projekt Blue Origin, patřící nejbohatšímu muži světa Jeffu Bezosovi.

Čtvrteční oznámení přichází současně se zprávami o čínském vesmírném plavidle Chang’e-5, které se momentálně vrací z Měsíce na Zemi se vzorky měsíčního materiálu na palubě. Pokud se návrat podaří, bude představovat první takový úspěšný sběr od roku 1976.

Reklama

Související témata:

Doporučované