Hlavní obsah

Lex Drábová? Kvůli kauze „jaderné baby" se můžou měnit volební zákony

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Případ Dany Drábové ukázal na zmatek v českých zákonech (video: Lucie Stuchlíková).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Politici řeší případ šéfky jaderného úřadu, která ani měsíc po volbách neví, zda smí být zastupitelkou Středočeského kraje.

Článek

Dana Drábová se poté, co uspěla na kandidátce hnutí Starostové, odmítla vzdát postu šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. A narazila na nepřehlednou džungli českých zákonů. Jeden právní posudek říká, že vysoká státní úřednice nemůže sedět v zastupitelstvu kraje. Druhý posudek ale tvrdí, že smí zůstat v obou funkcích, pokud se spokojí s pouhou řadovou zastupitelkou.

Komplikovaná bitva paragrafů o Drábovou mezi Starosty a Ministerstvem vnitra zatím nevede ke konci. Šéf Starostů Petr Gazdík a ministr vnitra Milan Chovanec se ale dohodli, že by se zákony měly přepsat tak, aby v příštích volbách do krajů k podobným zádrhelům nedocházelo.

„Shodli se na co nejrychlejším zahájení politické diskuse o novele zákona o volbách do zastupitelstev obcí a krajů, která by měla podobně nepřehledným situacím do budoucna zabránit," uvedla mluvčí Ministerstva vnitra Lucie Nováková za svého šéfa, který je momentálně na zahraniční cestě.

Jednat se začne v prosinci

Jak „nepřehledná situace" kolem mandátu Drábové, jejíž jméno Starostům výrazně pomohlo do vedení Středočeského kraje, vlastně vznikla? Střetly se dva různé zákony – přísnější zákon o krajských volbách, který vysokým úředníkům vstup do zastupitelstva zapovídá, a poněkud benevolentnější služební zákon.

Starostové teď požadují, aby se oba zákony sjednotily a úředníky do zastupitelstev krajů pustily. Stejně jako je tomu už dnes ve vedení obcí. „Není možné, aby někteří úředníci mohli být třeba místostarosty obcí, ale nemohli být zastupitelé kraje. Mírnější pravidla, která platí pro obce, by měla platit i pro kraje,“ uvedl předseda STAN Petr Gazdík.

Příprava nového zákona o krajských volbách napříč Sněmovnou by podle něj měla začít v prosinci, nejpozději v lednu.

Samotné Drábové ale případná změna volebního zákona nepomůže. Chovancovi úředníci mají jasno – platí pro ni současná pravidla a podle nich musí v jedné z funkcí skončit. „Tohle ustanovení je tam už 16 let, lidé se podle něj už 16 let chovají,“ myslí si Chovancův náměstek pro legislativu Petr Mlsna.

Poslední nadějí pro Drábovou už je tak jen – v pořadí už třetí – odborný posudek. Ten si k jejímu případu nechává zpracovat Ministerstvo vnitra a Starostové společně, aby se už jednou provždy spor mezi nimi vyřešil. Výsledky by měly být na začátku prosince.

Drábová tedy zatím oficiálně zastupitelkou je – na pátečním ustavujícím zasedání proti jejímu mandátu nikdo z členů neprotestoval. Debat s novináři o své budoucnosti už má ale podle všeho dost. „Nezlobte se, už se k tomu nechci vyjadřovat. Řekla jsem všechno, co se říct dalo. Počkám si na výsledek posudku,“ uvedla Drábová.

Reklama

Doporučované