Hlavní obsah

Libanonce rozhořčila vražda známé modelky. Máme špatné zákony, zlobí se

Foto: Převzato z Twitteru

Zavražděná modelka Zenia Kanjo.

Reklama

Libanonské ženy čelí diskriminaci, která se projevuje například při rozvodech. Na nerovnost při rozhodování soudů o opatrování dětí, ale i u majetkových práv upozornila nedávná zpráva Human Rights Watch.

Článek

Loni v červenci umístila modelka Zenia Kanjo na sociální sítě snímek, na němž sedí vedle červených balónků, v ruce drží kytici červených květů a pod nohama má okvětní lístky z růží. „Když vám Bůh dává více, než si zasloužíte, nejchytřejšího a nejmilovanějšího muže na Zemi. Miluju Tě, drahý,“ napsala k fotografii.

Na její příspěvek nyní upozornili libanonští novináři píšící o její vraždě. Tím, kdo ukončil život modelky a vítězky několika soutěží krásy, byl podle policie její manžel Ibrahim Ghazal.

Tělo mladé ženy bylo nalezeno v neděli večer v jejím domě ve čtvrti Ajn Mrajsí v libanonské metropoli Bejrútu. Předběžné vyšetřování dospělo k závěru, že modelku uškrtil její manžel, na něhož předtím podala trestní oznámení kvůli domácímu násilí. Zenia Kanjo také podala žádost o rozvod, napsal server Middle East Eye.

V libanonské televizi Al Džadíd se také objevila audionahrávka, na níž Ghazal diskutuje o smrti své manželky se svou sestrou Rubou. „Ptej se mě na cokoliv. Nechtěl jsem ji zabít, když ale křičela, dal jsem jí ruce na pusu. Jako kdyby křičela a bojovala se mnou přímo před Tebou, Rubo,“ řekl modelčin manžel sestře. Na opakovaný dotaz sestry, jak tedy zemřela, jasně neodpověděl, řekl ale, že o její smrti informoval policii.

Podle posledních zpráv je nyní Ghazal v Turecku, kam uprchl. Nezisková organizace Sharika wa laken, která o tom s odvoláním na právníka Ašrafa Musávího informovala, vyzvala libanonské úřady, aby usilovaly o jeho vydání.

Vražda vzbudila v zemi velký ohlas. Média i neziskové organizace připomněly, že libanonské zákony neochraňují dostatečně ženy proti domácímu násilí, které během pandemie koronaviru výrazně vzrostlo. Organizace Human Rights Watch upozornila, že ženy zde i nadále čelí diskriminaci, která se projevuje i při rozvodových řízeních, svěřování dětí, dědictví a jiných majetkových záležitostech.

Libanonský svaz progresivních žen ve svém prohlášení zabití modelky odsoudil a označil je za „poslední kapitolu pokračujícího příběhu domácího násilí v Libanonu“. Organizace také vládu odsoudila za „lhostejnost a nečinnost“ při zavádění zákonů, které mají ochránit ženy před genderově založeným násilím. Femicida, které se Ghazal dopustil, by měla být potrestána co nejpřísněji, aby jeho případ sloužil k odstrašení dalších násilníků, žádají aktivistky.

Reklama

Související témata:

Doporučované