Hlavní obsah

V Liberci a Turnově letos vzniknou pumptrackové dráhy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Libereckém kraji letos vzniknou dvě pumptrackové dráhy pro cyklisty, každá bude stát zhruba dva miliony korun. Jedna bude v libereckém městském obvodu Vratislavice nad Nisou a druhá v Turnově, vyplývá z údajů obou radnic.

Článek

Pumptrack je typ dráhy pro bicykly, který využívá jako hnací sílu pumpování, tedy pohyb nahoru a dolů. Cyklisté tímto způsobem mohou cvičit rovnováhu a různé dovednosti. V Turnově dráha bude v areálu Maškova zahrada, kde je i koupaliště či zimní stadion. Stavět se začne v nejbližších dnech. „Mělo by to být hotovo do 16. července,“ řekl novinářům starosta Turnova Tomáš Hocke.

Projekt v Turnově vznikl v rámci takzvaného participativního rozpočtu, kdy lidé přímo rozhodují o využití části peněz města. Z rozpočtu města dostali autoři projektu zhruba čtvrt milionu korun, zbytek získali ze sbírky a od firem. Vybudování dvou drah si vyžádá skoro 1,9 milionu bez DPH. Vznikne malý okruh pro děti a velký okruh.

Ve Vratislavicích nad Nisou vzniknou do léta dva zrcadlové okruhy v lokalitě nad „hasičárnou“ a fotbalovým stadionem, výstavbu zaplatí městský obvod ze svého rozpočtu. „Podobné dráhy jsou nyní u nás i ve světě stále populárnější a nabízejí nejen mladým lidem lákavou možnost sportovního vyžití. Pro výkonnostní cyklisty jsou pak příležitostí, jak neustále zdokonalovat svoje technické dovednosti,“ uvedl předseda cyklistického spolku North Bike Club Jan Němec.

Kromě pumptracku jsou součástí projektu za dva miliony korun ještě dvě singletrailové dráhy a vznikne také takzvané skill centrum pro trénink technických dovedností bikerů. „Přemýšleli jsme, jak bychom mohli podpořit aktivní trávení volného času ve Vratislavicích, a tento nápad se nám okamžitě zalíbil. Dlouhodobě zastávám názor, že nestačí dětem zakazovat trávit čas u televizí a počítačů, ale musíme jim nabídnout dostatečně atraktivní alternativu ke sportování,“ uvedl starosta Vratislavic Lukáš Pohanka (Starostové pro Liberecký kraj).

Reklama

Doporučované