Hlavní obsah

Liberec přesune sochu Slavoje Nejdla na důstojnější místo

Foto: Getty Images

Liberec.

Reklama

Liberec přemístí příští týden na důstojnější místo sochu „Po válce“ od Slavoje Nejdla. Pražský umělec ji vytvořil v rámci slavné liberecké výstavy Socha a město v roce 1969.

Článek

Dnes je jeho dílo v nejstinnějším provlhlém místě na okraji parku v Jablonecké ulici, nově bude na vhodnějším v parku Clam-Gallasů v Komenského ulici. Socha se bude podle mluvčí radnice Jany Kodymové převážet v pondělí.

Přemístění dva metry dlouhé a zhruba metr vysoké pískovcové sochy bylo jedním z návrhů participativního rozpočtu. V hlasování u veřejnosti sice neuspělo, i tak se radnice rozhodla pro její přemístění a opravu. Abstraktní dílo nechá převézt v pondělí dopoledne. „Po instalaci sochy na podstavec provede následně restaurátor povrchové čištění, a tak nepůjde v pondělí o finální vzhled díla,“ dodala Kodymová.

Abstraktní socha se na okrajové místo v Jablonecké ulici dostala v roce 2006, kdy musela ustoupit nově odhalenému Památníku obětem komunismu, který je tvořený dvěma velkoprostorovými zrcadly. Plastika Nejdla je od roku 2016 součástí prohlídkové trasy zaměřené na opomíjená venkovní sochařská díla v Liberci.

„Nezapře v sobě inspiraci dílem Henryho Moora, které nalezlo mezi československými sochaři široký ohlas. Perforovaný kámen z hlazeného pískovce evokuje zaoblené tvary vodní erozí opracovaných balvanů a oblázků na mořském pobřeží,“ uvádí se v brožuře, která popisuje jednotlivá díla na trase.

Reklama

Doporučované