Hlavní obsah

Liberec žaluje stát kvůli referendu. Chce zpět dva miliony

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

„Protože je naší povinností se ze zákona starat o peníze města jako dobrý hospodář, chceme žádat náhradu škody,“ řekl liberecký primátor Jaroslav Zámečník.

Reklama

Liberec bude soudně vymáhat náhradu škody v souvislosti s místním referendem před dvěma lety. O uspořádání referenda tehdy neoprávněně rozhodl Krajský soud v Liberci. Město chce kvůli tomu od státu vrátit 1,8 milionu korun.

Článek

„Město se ani po roce nedočkalo náhrady škody za chybně vynaložené financování referenda, které se na území Liberce konalo během komunálních voleb v říjnu 2018. O uspořádání referenda tehdy rozhodl krajský soud, Nejvyšší správní soud ho ale zrušil jako nezákonné,“ uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Město Liberec se proto podle ní rozhodlo žádat náhradu vzniklé škody ve výši zhruba 1,8 milionu korun soudní cestou. „Krajský soud si tehdy přisvojil pravomoc, která mu nepříslušela,“ řekl primátor města Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). „Tímto postupem soudní moc zasáhla do výkonu samosprávy, protože jeho orgány neoprávněně zbavila možnosti skutečného posouzení návrhu na konání referenda. Zjednodušeně řečeno, referendum se tehdy konalo neoprávněně. Zastupitelé o něm nemohli hlasovat a městu tím vznikly náklady na jeho uspořádání. Protože je naší povinností se ze zákona starat o peníze města jako dobrý hospodář, chceme žádat náhradu škody.“

Město nejprve v září 2018 ještě před konáním referenda podalo proti rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem kasační stížnost. Později pak podalo i stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně. Mezitím se konalo referendum. Soud později reagoval dvěma samostatnými rozsudky. První je z 21. února 2019 a druhý z 23. dubna 2019. Oběma těmi rozsudky dodatečně zrušil verdikt krajského soudu, a tím ho označil jako nezákonný.

K referendu tehdy přišlo necelých 15 procent voličů. Náklady na jeho uspořádání činily bezmála 1,8 milionu korun. Referendum iniciovalo hnutí Změna pro Liberec. Otázek bylo pět, týkaly se MHD zdarma pro děti a seniory, koupě libereckého zámku, obnovy lesního amfiteátru, omezení hazardu a vykoupení hráze Veseckého rybníku.

Nejvíce zúčastněných voličů se vyjádřilo pro regulaci hazardu (86 %), pro rozvoj amfiteátru (74 %). Pro výkup hráze se vyslovilo 66 %, pro MHD zdarma 62 %. Nejmenší podporu získal nákup libereckého zámku (57 %). K referendu ale nedorazil potřebný počet 35 % voličů, a je tak neplatné.

Reklama

Doporučované