Hlavní obsah

Liberecká galerie chce vystavovat staré i nové umění a zaměří se na architekturu

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Liberec.

Reklama

Liberecká Oblastní galerie chce dál prezentovat staré i nové umění a se zaměřit i na architekturu a veřejný prostor. Novinkou by měly být i dvě zásadní výstavy v hlavním výstavním prostoru bazénové haly, po jedné v létě a zimě.

Článek

Pro širší veřejnost by podle něj měla být určená hlavní letní výstava. „Zatímco zimní sezona a hlavní projekt zimní sezony bude zaměřen na náročného návštěvníka,“ uvedl ředitel galerie Pavel Hlubuček. Jako první byl pro letní prázdninovou výstavu vybraný krajinář, symbolista a básník František Kaván, od jehož narození letos uplyne 155 let a od smrti 80 let. Na první hlavní zimní výstavě budou díla fotografky a výtvarnice Magdaleny Jetelové.

Promění se také stálé výstavy galerie, které obohatí nová interaktivní expozice Richarda Loskota. Jinak bude také prezentována sbírka francouzské malby 30. let 19. století. „Více se stane integrální součástí Liebiegovy expozice. A samozřejmě tím, že bude rozšířena interaktivní expozice, tak proběhne zásadní reinstalace holandského umění,“ dodal Hlubuček.

Oblastní galerie v Liberci má pátou největší sbírku v zemi. Vlastní na 2000 obrazů, přes 16

000 grafik a kreseb a zhruba 3000 plastik a dalších předmětů. Od roku 2014 sídlí v bývalých lázních na promenádní Masarykově ulici. Jejich rekonstrukce stála 360 milionů korun. Podle Hlubučka chtějí do budoucna návštěvníkům zpřístupnit celý areál. „Tedy nejen budovu lázní, ale využívat i zahradu jako výstavní síň pod širým nebem,“ uvedl.

Pro návštěvníky chce být galerie atraktivnější i díky nové komunikační strategii se sloganem „Tady je pořád na co koukat“. Zaměřit se hodlá také na digitalizaci sbírek a jejich zpřístupnění on-line formou. Zapojí se kvůli tomu do mezinárodního projektu středoevropských galerií. „Tímto krokem se více otevřeme komunikaci prostřednictvím internetu a sociálních sítí,“ dodal ředitel galerie.

Před pandemií koronaviru galerii ročně navštěvovalo přes 40.000 lidí, znovu otevřená je v rámci rozvolňování protiepidemických opatření teprve od 4. května. Zájem podle Hlubučka pomalu roste a některé dny v minulém týdnu přicházelo i 200 lidí. „Dostáváme se na původní čísla, která měla galerie před touto situací,“ dodal.

Reklama

Doporučované