Hlavní obsah

Liberecká knihovna bude mít výstavu k 80. výročí bojů o libyjský přístav Tobruk

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Liberecká krajská knihovna v pondělí zahájí výstavu k 80. výročí bojů o libyjský přístav Tobruk za II. světové války. Návštěvníky seznámí i s osudy pěti Liberečanů, kteří se v roce 1941 vyznamenali při obraně Tobruku.

Článek

Obrany Tobruku se podle autora výstavy Jana Hněličky účastnili například Karel Benák nebo Stanislav Hnělička. „Jejich příběhy pracovníci knihovny zpracovali v rámci Databáze regionálních osobností Libereckého kraje,“ řekl autor výstavy a historik knihovny. Na výstavě nazvané Hrdinové od Tobruku budou ve druhém patře knihovny informační panely s velkoformátovými snímky, z nichž řada doposud nebyla publikována.

Tobruk obléhal německý Afrikakorps a italská armáda od dubna do prosince 1941. „Díky odvaze jeho obránců, mezi něž patřili i českoslovenští vojáci, se přístav podařilo uhájit, a zabránit tak zkrácení zásobovacích tras Rommelových vojsk, která by jinak postupovala dále do Egypta a k Suezskému průplavu,“ uvedl Hnělička. Do obrany strategického libyjského přístavu byl podle něj zapojený i Československý pěší prapor 11 - Východní pod vedením legendárního velitele Karla Klapálka.

Součástí výstavy bude také prezentace válečné techniky obou znepřátelených stran od libereckého modelářského Spolku přátel letectví. Výstava potrvá do 12. listopadu a knihovna ji pořádá ve spolupráci s Československou obcí legionářskou Jednotou Liberec.

Vernisáž se koná v pondělí 18. října od 18:00 ve velkém sále a její součástí bude beseda s režisérem filmu Tobruk Václavem Marhoulem, který zároveň představí svůj nedávno vydaný Deník tvrdohlavého režiséra. Publikace zachycuje den po dni jeho prožitky při tvorbě tohoto válečného snímku oceněného třemi Českými lvi a dalšími mezinárodními oceněními. V pondělí 25. října se uskuteční Hněličkova přednáška zaměřená na průběh bojů o přístav Tobruk.

Reklama

Související témata:
Tobruk

Doporučované