Hlavní obsah

Liberecká potravinová banka rozdělila víc potravin a drogerie než za loňský rok

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na konci loňského roku byl celkový součet na 219 tunách, letos už liberecká potravinová banka rozdělila 260 tun zboží. Hlavním důvodem větší potřeby pomoci je koronavirus, který mnohé lidi připravil o práci nebo část příjmů.

Článek

V bance očekávají, že se zdražením energií lidí, kteří budou pomoc potřebovat, ještě přibude. „Řada lidí zjistí, že po zaplacení zálohy už nemá na potraviny,“ doplnil ředitel Potravinové banky v Liberci Josef Vlček.. Letos ale před startem podzimního kola sbírky nejsou podle něj sklady banky prázdné. „Takže můžeme balíčky připravovat i v docela širokém sortimentu, protože dostáváme poměrně dost čerstvých potravin,“ řekl. Počet balíčků podle Vlčka ale výrazně narostl. „Před covidem to bylo týdně tak pět až deset balíčků, teď to bývá 50 i 60 balíčků týdně,“ dodal.

Zásoby trvanlivých potravin a také drogistického zboží pomáhají doplňovat Potravinové sbírky. V celé zemi mohli dnes lidé potraviny a drogerii darovat ve 1300 obchodech. Trvanlivé zboží mohou už od úterý do 30. listopadu darovat také prostřednictvím on-line supermarketů Rohlik.cz, Košík.cz a iTesco. Loni darovali lidé v podzimním kole rekordních 440 tun zboží pro potřebné. Z toho 396 tun potravin a 44 tun hygienických potřeb. Lidé ale mohu podle Vlčka věnovat potraviny i mimo toto období, nejlepší je ale se dopředu domluvit, co banka aktuálně potřebuje.

V Libereckém kraji se letos rozšířil počet míst, kde mohli lidé zboží darovat. „Přibyly nám proti jaru tři prodejny protože se nám do sbírky vrátil řetězec Penny Market, takže máme zapojených 21 prodejen po celém Libereckém kraji od Jilemnice přes Liberec, Českou Lípu, Mimoň a Nový Bor,“ řekl Vlček. Liberecká banka potřebuje podle něj nutně hlavně dětskou výživu, jako jsou přesnídávky, různé dětské kaše, sáčkové polévky, masové a zeleninové konzervy.

„Čeho máme poměrně hodně, jsou dětské pleny, protože spolupracujeme přímo s výrobcem,“ řekl Vlček. Potřeba podle něj nejsou ani respirátory a roušky, i těch má banka dost. Naopak v tomto předvánočním čase neodmítnou třeba mikulášské sladkosti pro děti. „I za to budeme rádi, protože před Mikulášem a Vánocemi rádi balíček rodinám zpestříme. Samozřejmě je pro ně důležitá ta rýže nebo těstoviny, ale je fajn, když můžeme udělat radost jejich malým dětem a dát tam třeba čokoládu nebo Mikuláše,“ dodal.

Potravinová banka v Liberci funguje od poloviny roku 2013, a byla čtvrtou, která v zemi vznikla. Její police nepomáhá plnit jen sbírka. „Koronaviru se naštěstí projevil i zvýšeným příjmem potravin do banky od obchodních řetězců, ale také přímo od výrobců, kteří často něco vyrobili a pak zjistili, že to nemají kde prodat,“ řekl Vlček. Liberecká banka podle něj spolupracuje se 60 organizacemi, jejichž prostřednictvím h potraviny a drogistické zboží rozděluje potřebným. „Jsou mezi nimi různé charity, azylové domy, ale i dětské domovy nebo sociální odbory měst,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované