Hlavní obsah

Liberecká potravinová banka získala v podzimní sbírce rekordních 20,5 tuny zboží

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Liberecká potravinová banka získala v sobotu v podzimním kole sbírky rekordních 20,5 tuny zboží. Číslo ještě není konečné, z některých obchodů budou ještě zboží svážet.

Článek

Do 30. listopadu se mohou lidé do sbírky zapojit také prostřednictvím on-line supermarketů Rohlik.cz, Košík.cz a iTesco.

Potravinové sbírky pomáhají doplňovat zásoby trvanlivých potravin a drogistického zboží v potravinových bankách. V kamenných obchodech v celé zemi se v sobotu podařilo sesbírat 410 tun zboží pro potřebné. Zákazníci zhruba v 1300 obchodech darovali 357 tun potravin, ze kterých je podle bank možné připravit až 714 tisíc porcí jídla. Lidé nakoupili také 53 tun základního drogistického zboží a hygienických potřeb. V Libereckém kraji byli dobrovolníci na 21 místech. „Přibyly nám proti jaru tři prodejny protože se nám do sbírky vrátil řetězec Penny Market,“ doplnil ředitel Potravinové banky v Liberci Josef Vlček.

Liberecká potravinová banka už letos potřebným rozdělila 260 tun zboží, to je téměř o pětinu víc než za celý loňský rok. Počet připravovaných balíčků podle Vlčka výrazně narostl. „Před covidem to bylo týdně tak pět až deset balíčků, teď to bývá 50 i 60 balíčků týdně,“ řekl. Sbírka by teď podle předběžných odhadů mohla zásoby doplnit o zhruba 23 tun zboží. Vlček čeká, že potřební přibudou i kvůli krachu dodavatelů energií. „Řada lidí zjistí, že po zaplacení zálohy už nemá na potraviny,“ poznamenal.

Potravinová banka v Liberci funguje od poloviny roku 2013, a byla čtvrtou, která v zemi vznikla. Její sklady neplní jen sbírka. „Koronavirus se naštěstí projevil i zvýšeným příjmem potravin do banky od obchodních řetězců, ale také přímo od výrobců, kteří často něco vyrobili a pak zjistili, že to nemají kde prodat,“ řekl Vlček. Liberecká banka podle něj spolupracuje se 60 organizacemi, jejichž prostřednictvím potraviny a drogistické zboží rozděluje potřebným. „Jsou mezi nimi různé charity, azylové domy, ale také dětské domovy nebo sociální odbory měst,“ dodal.

Reklama

Doporučované