Hlavní obsah

Liberecká zoo poslala jedno z odrostlých mláďat lva do Antverp

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Liberecká zoo už má jen jedno ze dvou loni narozených mláďat ohroženého lva berberského. Mladá samice dnes odcestovala do zoologické zahrady v Antverpách, kde už na ni čeká nová lví smečka.

Článek

Samec a samice lva berberského se v liberecké zoo narodili loni v květnu, šlo o první úspěšný odchov. „Byli spolu v jedné expozici. Už jsou odrostlí, začínají být pohlavně dospělí a hrozilo, že by se mohli pářit, proto bylo potřeba alespoň jednoho z nich umístit do nějakého jiného zařízení,“ uvedla mluvčí zoo Barbara Tesařová.

Podle ní hledají umístění i pro mladého samce. „Zoologové jednají s dalšími zahradami, ale nějakou dobu tady ještě zůstane. Není o něj takový zájem,“ dodala.

Lvy berberské chová liberecká zoo od roku 2015, chovný samec je z olomoucké zoo a samice z jedné francouzské. Lev berberský patří k větším druhům lva, je zapsán v červené knize ohrožených zvířat. Ve volné přírodě byl vyhuben v 19. století a přežívá jen v zoologických zahradách a soukromých chovech.

Liberecká zoo je kvůli protikoronavirovým opatřením od pátku minulého týdne uzavřená. Vedení zoo předpokládá, že pokud to bude trvat dva týdny, přijde zahrada asi o 14.000 návštěvníků a 2,4 milionu korun na tržbách. „Pokud by to byl měsíc, tak by to bylo už 40.000 návštěvníků a 4,8 milionu korun na tržbách,“ uvedl již dříve ředitel liberecké zoo David Nejedlo.

Reklama

Doporučované