Hlavní obsah

Liberecký kraj bude mít bývalý internát v Liberci dalších 50 let

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Liberecký kraj bude mít od Liberce na dalších 50 let ve výpůjčce bývalý internát v Zeyerově ulici. Novou smlouvu nahrazující předchozí z roku 1996 podepsali zástupci kraje a města dnes.

Článek

Budovu chce kraj přestavět na základní školu pro handicapované. Pokud na to získá evropskou dotaci, rekonstrukci bude mít hotovou do konce roku 2023. Potřeba na to bude podle odhadu 50 až 75 milionů korun bez daně.

„Myslím, že návrh, se kterým přišel resort školství, tedy využít budovu pro vzdělávání tělesně postižených dětí, ale i dětí s autistickými poruchami, poruchami učení, poruchami chování, je určitě dobrý, protože kapacita, kterou v tuto chvíli Liberecký kraj nabízí v Liberci, není dostatečná,“ řekl hejtman Martin Půta.

Žáci Základní školy a Mateřské školy pro tělesně postižené v Liberci (Jedličkův ústav) nyní sídlí v Lužické ulici. Současná kapacita základní školy je 144 dětí a nestačí zájmu, každý rok musí škola odmítat kolem 20 dětí. V případě přestěhování do bývalého internátu stoupne její kapacita o polovinu, na 220 míst. Budova, kterou chce kraj pro školu zrekonstruovat, stojí v zahradě nad fotbalovým stadionem U Nisy. Areál od roku 1953 sloužil jako koleje pro studenty liberecké univerzity, později jako internát pro středoškoláky. Budovy patří městu, užívá je ale a stará se o ně Liberecký kraj na základě dlouhodobé výpůjčky. Od poloviny roku 2017 je budova prázdná, kraj studenty soustředil v sousední budově a další kapacity nepotřebuje. Využití pro prázdnou budovu město nemá. „V současné ekonomicky složité situaci jsme původně zvažovali, že tento cenný majetek město nabídne Libereckému kraji k prodeji. Nakonec jsme ale zvolili cestu dlouhodobého bezplatného zapůjčení, protože se domníváme, že tím mimo jiné posílíme vzájemné oboustranné partnerství,“ uvedl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Kraj nyní začne přestavbu budovy připravovat projekčně, práce začnou nejdřív v příštím roce. Cílem je přestavbu dokončit do konce roku 2023. Záležet ale bude na tom, zda se podaří získat evropskou dotaci. Bez ní to bude složitější. „Co se týká realizace bez dotace, bude záležet na jediné věci. Jak na tom budou prostředky z rozpočtového určení daní a v jaké kondice bude ekonomika České republiky,“ uvedl radní pro školství Dan Ramzer (ODS).

Reklama

Doporučované