Hlavní obsah

Liberečtí vědci chtějí použít 3D tisk na vícepodlažní budovy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Robotické rameno pro 3D tisk ve stavebnictví vyvíjejí na Technické univerzitě v Liberci. Zařízení, které umožní výrobu rozsáhlých či vícepodlažních budov přímo na staveništi, se chystají patentovat.

Článek

ČTK o tom informoval mluvčí univerzity Radek Pirkl. Přestože je 3D tisk stále rozšířenější, jeho využití ve stavebnictví je zatím ve fázi experimentů. Třeba v Českých Budějovicích by ale měl do léta vyrůst prototyp 3D tištěného domku Prvok ze speciálního betonu.

Projekt 3D Star vyvíjený na liberecké univerzitě by ale měl umožnit tisk výrazně větších budov. Na místo stavby bude navíc možné roboty převézt bez použití robustní dopravní techniky. „Navrhujeme mobilní robotické zařízení, které se přemisťuje po staveništi a postupně zvládne tisknout jak svislé, tak vodorovné konstrukce,“ řekl Jiří Suchomel z Fakulty umění a architektury TUL. Ve světě užívané průmyslové roboty podle něj zatím stropy a střešní konstrukce netisknou.

Otočné a posuvné rameno umožní na stavbě tisk až do vzdálenosti 5,6 metru a výšky 3,2 metru. Projekt spojil odborníky z libereckých fakult architektury, textilní, strojní a fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií. Do vývoje se zapojil i Ústav teorie informace a automatizace AV ČR a Kloknerův ústav ČVUT v Praze. Právě do Kloknerova ústavu se po neděli zařízení přesune na testy, laboratoře liberecké univerzity jsou totiž nízké.

„Kolegové se tam budou zabývat mimo jiné vývojem cementové směsi a vhodných konstrukcí pro tisk. Materiál je alfou a omegou, musí tuhnout dostatečně rychle, aby se vrstvy nebortily, ale zároveň, aby se spojovaly,“ řekl Leoš Beran z fakulty mechatroniky. V Kloknerově ústavu budou testovat nejen tisk, ale také mechanické vlastnosti částí vytištěných z různých typů směsí. Liberečtí vědci zatím mají model robotického ramene v měřítku 1:4.

3D tisk umožňuje šetřit materiál i životní prostředí. „Chceme stavět lehké tenkostěnné betonové a nekonvenčně vyztužené konstrukce, které spotřebu materiálu značně sníží,“ řekl Suchomel. Podle něj by 3D tisk mohl do architektury přinést i větší rozmanitost. „Technologie umožňuje tisk komplikovaných tvarů a dokáže vyhovět i neobvyklým požadavkům,“ dodal.

Tým chce navíc dosáhnout tiskové přesnosti dvou až tří milimetrů, která není ve stavebnictví běžná. Aby se ale tímto způsobem dalo skutečně stavět, bude potřeba změnit předpisy, současné s takovými konstrukcemi nepočítají.

Reklama

Doporučované