Hlavní obsah

Proč má skoro každý tetování? Výtvarník Musa o masové zálibě v pomalované kůži

Rozhovor s Lukášem Musilem alias Musou: Žijeme v době mediální manipulace, říká.Video: Adam Junek

 

Reklama

Maloval na lidskou kůži, dnes je jeho plátnem koženka, kterou plní obrazy zvířat.

Článek

„Neznají přetvářku, jejich svoboda je inspirativní. Od nich se mají lidé mnoho co učit,“ říká výtvarník Lukáš Musil alias Musa.

Proslavil se tetováním. Pojí se s ním označení „nejznámější český tatér“, protože mimo jiné jako jediný svá díla vystavoval prestižním pařížském Museé du quai Branly.

„Je to jen mediální nálepka. A právě v době mediální manipulace žijeme, proto je pro ty, co ovládají média, tak jednoduché strhnout ochočené davy. Proto lidé podléhají populismu,“ míní plachý výtvarník, který před lety vyměnil tetovací jehlu za tužku či sprej a zavřel se do malířského ateliéru.

Čím jsou lidé ochočení? „Systém hypoték, leasingů, kterým pak otročí a ztrácejí sebe sama,“ vypráví letos 33letý Musa.

Sám má s přijímáním peněz za svá díla problém. Když se z jeho tetování stal pojem a stalo se jakousi statusovou záležitostí, získal pocit, že začíná vykrádat sám sebe a že to po něm navíc zákazníci chtějí. A tak začal malovat a odstěhoval se do Maďarska, kde žije s herečkou Vicou Kerekes.

Podobně náhle a na vrcholu ukončil hokejovou kariéru, byl v juniorské reprezentaci a měl „našlápnuto“ mezi královsky placené hvězdy. Ze dne na den odešel, cítil se ochočen.

Jak se ochočení bránit? A kdo je skutečný Lukáš Musil a ne Musa, což je jen další nálepka? Odpovědi v úvodním videu.

Podívat se na díla introvertního umělce, který se ovšem v minulosti neváhal svléknout donaha, pak můžete na jeho výstavě Signatura, jež právě dnes začala v galerii Mánes.

Reklama

Související témata:
Tatér

Doporučované