Hlavní obsah

Lidé mohou nominovat stromořadí do soutěže o alej roku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Lidé už mohou nominovat kandidáty do jubilejního desátého ročníku soutěže o nejkrásnější alej roku, a to až do podzimu. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí pořadatelského sdružení Arnika Jiří Kaňa.

Článek

Loni vyhrálo historické stromořadí u Rakovnického potoka ve Středočeském kraji. Cílem ankety je podnítit zájem veřejnosti o stav veřejné zeleně.

Nominovat stromořadí do soutěže mohou zájemci na webu www.alejroku.cz, a to zasláním fotografie, případně i připojením příběhu nebo popisu. Nominovat je možno aleje do konce října.

„Udělejte si výlet a objevujte nejkrásnější aleje naší republiky. Můžete například upozornit na alej, které hrozí zánik nebo která byla nově vysazená. Ať už jubilejní desátá Alej roku roste kdekoliv, těšíme se, až se s ní seznámíme“ uvedla patronka ankety a muzikálová herečka Petra Vojtková.

Lidé mohou podle pořadatelů nominovat známé aleje, neznámé, vzrostlé, mladé, ve městech či v krajině, kolem silnic nebo turistických tras. O vítězství může rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha o záchranu nebo úsilí místních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky.

Loni lidé nominovali 96 alejí ze všech krajů. Do soutěže se zapojilo více než 7500 hlasujících. Vítěznou alej u Rakovnického potoka tvoří 540 stromů a měří téměř čtyři kilometry. Je nejdelší alejí památných stromů v České republice. Vysázená byla začátkem 20. století kvůli zpevnění břehů potoka a ochraně před ničivými povodněmi. Pro Rakovník je významným přírodním prvkem a historickou památkou, proto ji městský úřad v roce 2003 vyhlásil památnou alejí. Město dodnes stromy do aleje doplňuje.

Známější než anketa Alej roku je obdobná soutěž Strom roku, v níž veřejnost vybírá nejsympatičtější strom republiky. Loni titul získala Chudobínská borovice na Žďársku, která se následně stala i Evropským stromem roku.

Reklama

Doporučované