Hlavní obsah

Lidé platí i za něco, co je zdarma. Třeba za zápis do katalogu firem

Foto: Unsplash - Glenn Carstens

Nejen firmy, ale i živnostníci se mají mít na pozoru.

Reklama

Ta nabídka vypadá na první pohled lákavě. Zavolá vám operátorka a slíbí, že za určitý obnos se vaše jméno či jméno vaší společnosti objeví v katalogu firem. Jenže platit za takovou službu by nikdo neměl, je totiž zdarma.

Článek

Seznam.cz upozornil na případy, kdy jiné firmy vydávají katalog firem, který je podobný tomu od Seznamu, a žádají za zápis do něj peníze. Na skutečném webu Firmy.cz je však tato služba v základní podobě nezpoplatněna.

„ES“ není „S“

Společnost Seznam v současnosti zaznamenala několik takových případů, kdy jiné společnosti nabízejí služby podobné jednomu z nejstarších českých vyhledávačů a katalogů.

„V tomto týdnu mi volala operátorka a představila se, že volá ze seznamu firem ES Katalog, a říkala, že nám končí platnost naší prezentace v katalogu firem. A abychom byli dále dohledatelní na Seznamu, je třeba prodloužit službu. Uzavřít smlouvu na další období,“ popisuje pro Seznam Zprávy jedna z kontaktovaných osob, která si přála zůstat v anonymitě.

Protože se společností Seznam spolupracovala, nepřišlo jí divné, že ji nyní „Seznam“ kontaktuje. I přesto se raději chtěla přesvědčit, že doopravdy jde o společnost Seznam, což jí operátorka znovu potvrdila.

„Následně mi přišla na e-mail faktura a v tento moment jsem se zhrozila při zjištění, že jde o zcela neznámou společnost,“ pokračuje dále a dodává: „Na internetu jsem našla několik diskusí stejně napálených lidí a nebylo jich zrovna málo.“

Redakce také získala nahrávku hovoru mezi společností ES Katalog a jednou z kontaktovaných osob. Zde skutečně operátorka zmíní, že je ze „Seznamu“, a v rychlém sledu slov také zmíní název ES Katalog, následně operátorka vysvětluje, že pouze vypršela platnost indexace v rejstříku, tím pádem je potřeba nově zaplatit, aby bylo možné firmu stále najít na vyhledávačích Seznam, Google či Centrum. Nicméně kontaktovaná osoba nikdy zapsána u ES Katalogu nebyla, ale byla registrována v rejstříku Firmy.cz, tudíž není jisté, o jakém vypršení platnosti operátorka mluví. Poté oslovená osoba a operátorka společně nahrají i souhlas o uzavření smlouvy, kde znovu zazní název společnosti ES Katalog.

Nahraný hovor si poslechla i režisérka Šárka Maixnerová, která vytváří pro Českou televizi pořad Infiltrace. Jeden z dílů se i věnoval praktikám call center. Podle ní jde o učebnicový příklad. „Operátorka mluví pěkně v tempu, na začátku příjemce hovoru zahltí informacemi typu ‚negarantovaná prezentace‘ či ‚k dohledání přes indexace‘ a nabídne ‚nové období s garancemi,“ uvedla pro Seznam Zprávy Maixnerová.

„Pokud se příjemce hovoru hned na začátku nezačne doptávat a call skript tak nepřeruší, stane se snadnou obětí a nechá se dovést až do konečného závazného uzavření ústní smlouvy tím, že operátorka zopakuje všechny údaje, které příjemce odsouhlasí. Je to primitivní a oběť si všimne toho, že naletěla, až při hrazení faktury a kontrole činnosti firmy,“ komentovala dále Maixnerová.

Společnost ES Katalog patří Martinu Kabrnovi a nařčením, že se vydává za Seznam, nečelí poprvé. „S klienty uzavíráme řádné smlouvy po telefonu na prezentaci jejich firem na vyhledávačích firem, zejména na webu eskatalog.cz a jiných. Smlouvy obsahují všechny náležitosti dle platné legislativy,“ uvedl Kabrna pro Seznam Zprávy.

„Po uzavření smlouvy a zejména pak v době, kdy jsou strany vyzvány k plnění, se občas domnívají, že se staly obětí podvodu, protože si na telefonát nepamatují nebo jej nepovažovaly za závazný, a stěžují si,“ vysvětloval dále Kabrna.

Na začátku minulého roku se dva spolky z Opavska, které se staly oběťmi, rozhodly postupovat právní cestou.

„Jednání je rozhodně na hranici zákona. V některých případech i za ní. Hodně to připomíná praktiky takzvaných šmejdů,“ řekl pro Echo24 právní zástupce spolků Tomáš Miketa. Pro Seznam Zprávy Miketa uvedl, že se k právnímu postupu proti ES Katalogu přidávají další subjekty.

Stížnosti

Společnost ES Katalog se v roce 2017 přejmenovala z původní ES Firmy. Již od svého vzniku využívala podobnost s názvem Firmy.cz od Seznamu (který vydává také Seznam Zprávy).

„Ke změně názvu společnosti došlo již v roce 2017 právě z důvodu prevence možné záměny a pro jasné odlišení služeb naší společnosti spočívajících v provozování katalogu firem,“ řekl jednatel firmy ES Katalog Martin Kabrna.

Společnost sídlí v Brně na třídě Kapitána Jaroše. „Chodí jim sem pošta, kterou si vyzvedávají pravidelně. A že jim té pošty přichází hodně. Pokud potřebují, pronajmou si zasedací místnost. Chodí se na ně ptát spousta lidí, stěžují si, ale nezastihnou je. Dříve měli název ES Firmy, teď je to ES Katalog,“ uvedla pro iDnes recepční domu, kde má společnost zapsané sídlo.

„Dostupní jsme na telefonu a e-mailu stále, změna umístění prostor firmy byla vyvolána kapacitními možnostmi prostor v sídle společnosti,“ komentoval Kabrna pro Seznam Zprávy.

Zápis je zdarma

„Na trhu se objevují subjekty, které zneužívají dobrého jména naší služby Firmy.cz. Jejich obchodní zástupci nabízí firmám a živnostníkům placený zápis v internetovém katalogu firem, bez něhož nebudou na internetu vidět a budou těžko k dohledání,“ uvedla pro Seznam Zprávy Aneta Kapuciánová, manažerka PR a interní komunikace Seznam.cz.

„Základní profil v námi provozovaném katalogu Firmy.cz je přitom vždy zdarma. Všem našim klientům doporučujeme si v rámci telefonátu vždy výslovně ověřit, zda skutečně jednají přímo se zástupci naší společnosti,“ zdůrazňuje Kapuciánová.

Společnost Seznam prozatím zaslala několik předžalobních výzev, ale do budoucna nevylučuje soudní spor. „Nemůžeme to říci s jistotou, ale na základě jedné z předžalobních výzev si nejspíše jedna ze společností změnila název,“ řekla Kapuciánová.

Pět rad, jak nenaletět

1. Za uvedení do rejstříku neplaťte.

2. Požadujte jasné určení, s jakou společností mluvíte.

3. Nabídky, které nejsou věrohodné, rozhodně odmítněte, a to už v telefonickém rozhovoru.

4. Případné faktury neplaťte a s písemným odmítnutím je zašlete zpět.

5. Požádejte o radu, pokud si nevíte rady.

Datové schránky

Zpoplatnění za zápis do katalogu firem není žádná novinka. S koronavirovou krizí se však objevil nový způsob šíření těchto výzev.

Stát chtěl totiž ulehčit podnikatelům komunikaci a jinak zpoplatněné posílání zpráv systémem datových schránek dal zadarmo. Toho využila například služba Registr Ekonomických Subjektů ČR, který sítí datových schránek rozesílá zprávu s předmětem Aktualizace evidovaných údajů. Celý dokument se tváří velmi oficiálně a nechybí ani výzva k zaplacení.

Služby zdarma se pak chytily i další subjekty a datové schránky se staly semeništěm spamových zpráv. Poté ministerstvo vnitra zasáhlo a některým odesílatelům tuto možnost zablokovalo. A dnes je již služba zase zpoplatněna.

Živnostníci na pozoru

Datové schránky tak jen dočasně doplnily poštovní služby, které firmy žádající o „zápisné“ obvykle využívají. Například nově zaregistrovanému živnostníkovi může do schránky přijít dopis od společnosti Office Point. Dokument má hlavičku Živnostenské komory České republiky a nabízí zápis do rejstříku firem za 2 690 korun.

Jenže jediným nutným poplatkem k založení živnosti je 1 000 korun, jak upozorňuje Hospodářská komora, která se od této společnosti distancuje.

„Hospodářská komora sděluje, že s portálem ‚Živnostenská komora‘ nemá nic společného, od podobných aktivit se distancuje a upozorňuje na nekalé jednání, které může uvést podnikatele v omyl, protože zápis do tohoto živnostenského portálu není oficiálním zápisem do živnostenského rejstříku, a už vůbec ne přihláškou do Hospodářské komory,“ stojí v prohlášení Hospodářské komory.

I město Litvínov po častých dotazech podnikatelů vydalo upozornění, že zaplacení poplatku je zcela dobrovolné a rejstřík není nikterak oficiální, jak by se na první pohled mohlo zdát. Podobně například postupovala i městská část Praha 12.

„Na podobné výzvy soukromých subjektů není třeba reagovat a přiložené poštovní poukázky hradit. Zvažte, pokud takový formulář spolu se složenkou a platebními údaji obdržíte, zda vynaložená částka 2 690 Kč bude mít pro vaše podnikání smysl,“ upozorňuje v prohlášení Alena Scholzová, vedoucí odboru živnostenského městské části Praha 12.

Reklama

Doporučované