Hlavní obsah

Lidé s českými doklady uvázli v Kábulu. Pokusí se prchnout přes Pákistán

Foto: Profimedia.cz

Naděje na rychlou evakuaci z Afghánistánu po odchodu Američanů padly. Snímek je ilustrační.

Reklama

Po letecké evakuaci zůstali v Afghánistánu nejméně dva lidé s českými doklady a několik tlumočníků. Nyní řeší, jak se dostat ze země jiným způsobem.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Poté, co z Kábulu odletělo poslední letadlo armády Spojených států a letiště obsadilo hnutí Tálibán, padly také naděje několika lidí na rychlou leteckou evakuaci do Česka.

Podle spolku Vlčí máky v Afghánistánu uvázli dva muži s trvalým pobytem v Česku a nejméně tři tlumočníci. Seznam Zprávám se podařilo s jedním z mužů s českými doklady spojit.

„V posledních dnech evakuace se zdálo, že by nás mohli vzít na palubu Ukrajinci. Ukázalo se však, že je problém s chybějícím vízem mojí manželky. Pak nás měli nabrat Poláci. Nevím proč, ale nevyšlo to,“ řekl muž, který se s odvoláním na svoji bezpečnost představuje pouze jménem Omar.

Do Kábulu přiletěl kvůli manželce, kterou chce dostat do Česka. Žena však nemůže snadno dostat vízum, protože česká ambasáda v Kábulu je vyklizená.

Podle původních instrukcí z českého ministerstva se Omar s manželkou minulý týden nejprve vydali na letiště, kde se však do letadla nedostali. Následně čekali několik dnů před letištěm a zažili teroristický útok, když nedaleko nich explodovala jedna z výbušnin.

Nyní se uchýlili k bratrům Omarovy manželky. „Podle informací z Česka máme počkat a potom se pokusit dostat se z Afghánistánu po zemi,“ řekl Omar. S manželkou se pravděpodobně pokusí dostat k jedinému otevřenému přechodu, který spojuje afghánský Spin Boldak a pákistánský Čamank.

Cílem je hlavní pákistánské město Islámábád, kde chtějí na české ambasádě dořešit manželčino vízum a následně se letecky dostat do Česka.

„Cesta do Islámábádu nebude jednoduchá. Trvala by tři nebo čtyři dny,“ podotkl Omar.

České úřady v předminulém týdnu stáhly z Afghánistánu pomocí tří letů 195 lidí. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek později uvedl, že Česko evakuovalo již všechny tamní tlumočníky a spolupracovníky, které vybraly armáda a diplomacie.

O mezinárodní ochranu, tedy azyl či doplňkovou ochranu, požádalo v Česku 152 ze 169 Afghánců, které lety přivezly. Ostatní mají v Česku jinou formu pobytu.

Reklama

Doporučované