Hlavní obsah

Muž s českými doklady zažil výbuch v Kábulu. Smetla nás tlaková vlna, říká

Foto: Profimedia.cz

Lidem, kteří se chtějí dostat z Afghánistánu do Česka, chybí přímý kontakt na letišti.

Reklama

V okolí kábulského letiště stále čeká několik lidí na evakuaci do Česka. Jsou to držitelé trvalého pobytu nebo tlumočníci.

Článek

Blízko čtvrtečního výbuchu před letištěm v Kábulu byl také muž s trvalým pobytem v Česku. Na letišti už několik dní čeká na odlet, s manželkou se však zatím pokoušejí dostat z Afghánistánu marně.

Seznam Zprávám se s mužem, který redakci požádal o zveřejnění pouze křestního jména Omar, podařilo spojit.

„Byli jsme nedaleko od výbuchu. Smetla nás obrovská tlaková vlna. Z lidí, kteří stáli před námi, mnoho lidí zemřelo,“ řekl Omar v telefonickém rozhovoru.

Hovořil o velkém štěstí, že výbuch jeho ani jeho manželku přímo nezranil. Na krátkých videosnímcích, které poslal, jsou vidět desítky mrtvých těl.

„Spadli jsme, nevím jak. Když jsme se probrali, rozbolely nás svaly a kosti. Šaty máme ale od krve,“ uvedl lámanou češtinou muž, jehož identitu redakce ověřila z vícero zdrojů.

Skutečných obětí explozí před kábulským letištěm je podle Omara mnohem víc, než udávají zpravodajské agentury. „Jenom tady bylo více než 300 mrtvých, o zraněných ani nemluvím,“ uvedl muž.

Kromě Omara čeká na odlet z Kábulu také další muž s trvalým pobytem v Česku a skupinka tlumočníků, kteří se nedostali do jednoho ze tří evakuačních letů.

Omar se do Afghánistánu vydal za manželkou, aby jí pomohl dostat ze země ovládané hnutím Tálibán. Kvůli tomu, že žena nemá české vízum, však uvázli v Kábulu. Nyní se snaží dostat vízum přes českou ambasádu v pákistánském Islámábádu.

Přes svoji adoptivní českou matku Omar komunikuje s českým Ministerstvem zahraničí. Podle jeho pokynů se měl hlásit v americkém nebo britském sektoru a dostat se do polského nebo ukrajinského letadla. To se mu však zatím nepodařilo.

Podle Miroslavy Paškové ze spolku Vlčí máky, který pomáhá veteránům, situaci těchto lidí komplikuje fakt, že přímo v Kábulu nikdo české úřady nezastupuje a není tam ani vojenská jednotka. Lidé, kteří čekají na transport do Česka, jsou tak odkázáni na pomoc jiných zemí.

Seznam Zprávy mají k dispozici mail z tohoto pondělí, který dostala Omarova matka z vízového oddělení Ministerstva zahraničí. Podle instrukcí se má muž dostat s manželkou na letiště a tam kontaktovat české úřady.

„Všechny brány jsou zavřené evropskými nebo americkými vojáky. V místě, kde byl hlavní vchod na letiště, jsou tálibánci. Pokud někdo nemá v mobilu potvrzení, že dotyčný člověk je ze země mimo Afghánistán, nikoho nepustí,“ popsal Omar.

Do Česka se prý sám nedovolá, protože může odtud jenom přijímat hovory.

Situaci komplikuje i tlačenice před letištěm. Lidé si nekompromisně hlídají svá místa a nechtějí nikoho pustit před sebe. Omar se pokusil zaujmout tím, že si udělal velkou kopii českého průkazu a otáčel s ní nad hlavou jako s tabulí, která se používá při střídání hráčů ve fotbale. Ale marně.

„Nemůžu soudit české úřady, je to fakt těžké,“ řekl Omar. Rozhovor ukončil s tím, že se s manželkou od letiště raději rychle vzdálí, protože se objevily zprávy, že by extremisté zde mohli opět zaútočit.

Hlavní roli v evakuacích diplomatů i afghánských spolupracovníků spojeneckých sil a jejich rodin hrají Spojené státy. Ty se ovšem hodlají stáhnout do 31. srpna. Prodloužení tohoto termínu odmítá jak Tálibán, tak USA. Repatriační lety organizují také Británie, Francie a mnohé další země.

Reklama

Doporučované