Hlavní obsah

Video: Přes jediný otevřený přechod prchá až 20 tisíc Afghánců denně

Svět bez obalu: Tisíce Afghánců utíkají přes jediný otevřený přechod do Pákistánu.Video: RFE/RL

 

Reklama

„Lidé se samozřejmě obávají o svou budoucnost. Ti, kteří mají nějaké prostředky, utíkají. Co jiného jim zbývá,“ svěřují se lidé na útěku na kamery Rádia Svobodná Evropa.

Článek

Přechod spojující afghánský Spin Boldak a pákistánský Čamank je v tuto chvíli zřejmě jedinou možností, jak se legálně a po zemi dostat z Afghánistánu. Pákistánské úřady tvrdí, že se provoz na hraničním přechodu téměř zdvojnásobil a že ho denně překročí až 20 tisíc lidí.

Ikramullah urazil 700 kilometrů, než sem ze svého domova v provincii Nangarhár dorazil. „Přes hraniční přechod Torcham nás nepustili ani s pasem. Byl jsem tedy donucen přijít až sem. Bylo to pro nás velmi těžké,“ říká.

Hadži Ša Lala, který pochází z města Džalálábád, říká, že odtamtud musel před chaosem a násilím utéct. „Problém je, že se tam stále bojovalo. Ani nevíme, kdo tam koho vlastně zabíjí,“ popisuje Hadži.

Sikandar zase pochází ze severovýchodní provincie Samangán. „Kvůli Tálibánu nebyl žádný problém. Naopak Tálibán situaci zlepšil, ale lidé stejně utíkali. V některých oblastech docházelo k rabování. Toho se lidé báli. Já jsem tady ale kvůli lékařské pomoci pro svého příbuzného.“

Poté, co Tálibán převzal kontrolu nad Afghánistánem, byl i tento hraniční přechod na dva týdny uzavřen. Přeprava zboží mezi oběma zeměmi byla rovněž zablokována. Teď se ale Tálibán s pákistánskými úřady dohodl a hranice opět funguje. A to i pro Afghánce, kteří k její překročení nepotřebují dokonce ani pas nebo víza.

„Počet lidí, kteří hranici z obou stran přecházejí, se po znovuotevření enormně zvýšil. Tito lidé mohou překročit hranici pouze na základě předložení občanského průkazu. Stejně tak došlo i k nárůstu obchodu. Teď do Afghánistánu z Pákistánu přijíždí asi 500 až 600 nákladních vozidel denně,“ uvádí reportér televize Rádia Svobodná Evropa Ayub Tarin.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované