Hlavní obsah

Lidé se mohou sami testovat na koronavirus, řekl stát. Zatím ale nemají kde

Foto: Profimedia.cz

Česko hlásí k pátečnímu večeru 150 nakažených koronavirem.

Reklama

Kdo bude chtít, může se testovat na přítomnost koronaviru jako samoplátce, tedy za své peníze, slíbil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Řada laboratoří a nemocnic o novém úmyslu ministerstva nevěděla a ani na to zatím nemá podmínky.

Článek

Osmnáct akreditovaných laboratoří bude nově testovat lidi, kteří si o test požádají, stojí v tiskové zprávě MInisterstva zdravotnictví. Ještě do čtvrtka přitom platilo, že testovat se může pouze ten, který má příznaky a epidemiolog navrhl testování. Jak se ale ukázalo – řada nemocnic a soukromých laboratoří testování nezvládá ani teď a na samoplátce zatím nemají kapacitu. Řada lidí ale do nemocnic volá, protože žije v domnění, že se mohou nechat testovat, na což upozornil server iRozhlas.cz.

„Zatím nic nefunguje, až v pondělí budou známé podmínky, kde budou odběrová místa a kde se budou moci lidé nechat testovat,“ řekl Seznam Zprávám Zdeněk Tušl, mluvčí Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Podle něj nemocnice zatím počítá s tím, že vzniknou dvě testovací místa, vše je ale v procesu.

Od pondělí začne vyšetřovat samoplátce Thomayerova nemocnice, která plánuje, že před nemocnicí postaví stan. „Stan bude pro zájemce otevřený od sedmi hodin do tří hodin odpoledne,“ řekl Seznam Zprávám Petr Sulek, mluvčí Thomayerovy nemocnice. Podle něj mu volala řada lidí již v pátek, ale nemocnice bude schopna služby nabízet až od pondělí.

Není kapacita

Stejně tak nabídne služby samoplátcům i Fakultní nemocnice Olomouc. „Přednost budou mít hlavně ty vzorky, které pošle krajská hygiena nebo naše nemocnice,“ řekl Seznam Zprávám Adam Fritscher, mluvčí olomoucké nemocnice. Ministerstvo nemocnici podle Fritschera kontaktovalo pouze s tím, že jsou na seznamu laboratoří, které mohou testovat, o samoplátcích ale řeč nebyla. Fakultní nemocnice Olomouc pak bude o plánu ministerstva jednat až příští týden.

Řada laboratoří ale samoplátcům zatím nevyhoví. „V tuto chvíli na to nemáme kapacitu, protože naše kapacita je vytížena indikovanými testy,“ řekl Václav Řičář, mluvčí Krajské nemocnice Liberec. Podobně je na tom společnost SPADIA LAB, a. s.

Dopředu jsme o tom nevěděli

„Určitě v dohledné době nebudeme moci nabízet samoplátcům testy. Naší prioritou bude zajišťovat vzorky, které nám přijdou z nemocnic,“ uvedla Simona Součková, mluvčí SPADIA LAB. „Víme to z tiskové zprávy, kterou vydalo ministerstvo, a domnívám se, že se o tom jejich plánu dopředu nevědělo a nejprve to bylo prezentováno veřejnosti,“ doplnila.

K tomu se přidávají i laboratoře AGEL. „Lidé se nás ptají, ale v tuto chvíli nemáme podmínky a vše je v jednání. Zatím poskytujeme služby jenom indikovaným pacientům,“ uvedla mluvčí Radka Miloševská. „V pondělí budeme vědět více, zatím ale samoplátce neodebíráme,“ doplnila.

Na začátku šíření epidemie v Česku testovala vzorky jenom Národní referenční laboratoř pro chřipku Státního zdravotního ústavu. Postupně byla na seznam doporučených zařízení přidána další, minulý pátek jich bylo osm, v pondělí deset a tento čtvrtek byl počet navýšený na osmnáct. Jejich pozitivní výsledky musí vždy ověřit Státní zdravotní ústav.

Podle ministerstva se počítá i se zapojením dalších laboratoří. Státní zdravotní ústav jich oslovil asi sto, zájem projevila třetina. Zařízení Tilia Laboratories, které odhalilo jeden z prvních pozitivních případů v Praze, na seznamu zatím není.

Reklama

Související témata:

Doporučované