Hlavní obsah

Lidé se stahují do měst, do roku 2050 v nich budou žít dvě třetiny planety

68 % populace bude v roce 2050 žít ve městech. Video: AP, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

V současné době žije ve městech 55 % populace, v roce 2050 to mají být už více než dvě třetiny. V největším měřítku se do měst nově stěhují v Číně, Indii a Nigérii.

Článek

Více než dvě třetiny obyvatel planety budou v roce 2050 bydlet ve městech. Vyplývá to z nové zprávy Organizace spojených národů, kterou vypracoval odbor hospodářských a sociálních věcí.

Nová studie předpokládá, že budou lidé v následujících dekádách svědky dalšího nárůstu megalopolí – tedy měst, jejichž počet obyvatel obvykle přesahuje deset milionů. Těch bylo v roce 1990 na světě pouhých deset. Nyní je jich už 33, a v roce 2030 má jejich počet vzrůst až na 43.

Foto: Seznam Zprávy

Počet tzv. megaměst ve světě. (Zdroj: Organizace spojených národů)

Dosud žije ve městech 55 % populace. Za třicet let se do nich má přestěhovat už 68 procent lidí. Experti nárůst přičítají hlavně rychlému rozvoji čínské ekonomiky, která nutí stále více Číňanů ke stěhování se z venkova do nově vybudovaných megaměst. Podobný rozsah urbanizace zaznamenává také Indie.

V současné době se počet měšťanů a vesničanů v Asii dělí přesně na polovinu. Evropanů v městech žije téměř tři čtvrtiny a v Severní Americe je to 82 %. Nejméně obydlená jsou města v Africe – v těch žije pouhých 43 procent obyvatelstva.

Foto: Seznam Zprávy

Procento obyvatel žijících ve městech. (Zdroj: Organizace spojených národů)

V roce 2050 bude podle zprávy OSN žít 416 milionů nových rezidentů měst v Indii, 255 milionů v Číně a 189 milionů v Nigérii. Dohromady vzroste ve všech koutech světa počet měšťanů o 2,5 miliardy.

Reklama

Doporučované