Hlavní obsah

Lidé si rakovinu plic pletli s covidem, teď přicházejí v pokročilém stádiu

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

K plicním lékařům v poslední době chodí stále více pacientů s pokročilým stadiem rakoviny plic. Některé příznaky zřejmě přisuzovali covidu-19.

Článek

Dnes to řekli plicní lékaři u příležitosti Světového dne rakoviny plic. Nyní lékaři dokážou nádor plic operativně odstranit v asi 15 procentech případů. Od chystaného screeningu si slibují zvýšení tohoto podílu na 50 procent.

„Chodí nám stále více pacientů s pokročilým stadiem rakoviny plic, částečně i kvůli aktuální situaci s pandemií, kdy se příznaky v podobě kašle a zadýchávání přisuzovaly covidu. S rozvinutým onemocněním se u nás objevovali i mladí lidé,“ řekla Martina Vašáková, náměstkyně ministra zdravotnictví a předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti.

Rakovina plic

Nejvíce zasahuje lidi mezi 65.–69. rokem věku a častěji muže než ženy.

Nádorů, které je možné radikálně operovat a odstranit z těla, je pouze mezi 10–15 %. U většiny onemocnění je cílem prováděné léčby co nejdéle, a přitom kvalitně, prodloužit život.

Prokázat přítomnost nádoru přitom není nijak složité, zpravidla se ukáže již při rentgenovém vyšetření plic. Podrobnější zobrazení i menších nádorů umožňuje výpočetní tomografie (CT).

Zhruba 90 % ze všech pacientů, kteří mají plicní rakovinu, jsou kuřáci.

Zdroj: Česká pneumologická a ftizeologická společnost

„V 85 procentech případů se na nádor přijde pozdě. Nyní kvůli covidu ještě řada lidí své obtíže zlehčovala, protože se bála jít k lékaři, a to pak vedlo k tomu, že bylo pozdě na operační výkon,“ uvedl Milan Sova, předseda České aliance proti chronickým respiračním onemocněním.

Ročně lékaři rakovinu plic nově zjistí u asi 7000 lidí a asi 5500 této nemoci podlehne. Příčinou této choroby je v 90 procentech kouření, ať už aktivní nebo pasivní. Pokud je nádor odhalen v počátečním prvním stadiu, má asi 65 procent pacientů šanci, že se dožije dalších pěti let. S pokročilými stadii nemoci šance výrazně klesá. Zlepšení si plicní lékaři slibují od screeningu rakoviny plic, který by měl být v Česku spuštěn nejpozději na začátku příštího roku. Podle Vašákové by pak až 70 procent nádorů mohli lékaři zjistit v počáteční fázi.

Screening se bude týkat asi 30 000 lidí mezi 55. a 75. rokem, kteří vykouří alespoň jednu krabičku cigaret denně. Podle Vašákové by k vyšetření na včasné odhalení nemoci bylo vhodných až půl milionu kuřáků.

Reklama

Doporučované