Hlavní obsah

Lidé v Doksech už mohou odpad třídit přímo u svých domů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Lidé v Doksech na Českolipsku mohou odpad třídit přímo u domů. Ke klasickým popelnicím dostali v Doksech a také v připojených částech Staré Splavy, Obora, Žďár, Kruh a Zbyny od města i nádoby na plasty, papír a bioodpad.

Článek

„Od února začalo město svoz odpadu zajišťovat vlastní firmou. Nejprve sváželo ten směsný, dnes poprvé vytříděné plasty. Ve čtvrtek bude pokračovat svoz papíru a v pátek bioodpadu,“ řekla starostka Eva Burešová.

„V průběhu května se začne směsný komunální odpad svážet už jen jednou za 14 dní s výjimkou sídliště, kde se budou kontejnery vyvážet každý týden. Snažili jsme se, aby svozy měly snadno zapamatovatelný režim,“ doplnila Burešová. Většina domácností ve městě už si podle ní své nádoby na tříděný odpad vyzvedla. Ti, kdo to neudělali, mají možnost si je vyzvednout ve sběrném dvoře. Pracovníci svozové firmy budou podle Burešové obsah běžných popelnic kontrolovat, a pokud narazí ve směsném odpadu na papír, plast či kovy určené k třídění, nevyvezou je.

Doksy se spojily s dalšími obcemi v regionu a společně založily Dobrovolný svazek obcí EKOD s cílem postupně převzít odpadové hospodářství. Dnes spolek sdružuje 12 měst a obcí z Máchova kraje. Doksy s 5 200 obyvateli jsou první městem, kde EKOD svoz odpadu prostřednictvím vlastní firmy EKOD Servis zajišťuje. „Hlavním impulzem byla příprava zákona o skládkování, kdy jsme chtěli mít přehled o produkci odpadu, lepší kontrolu a také lepší práci s občany, když budeme sami svážet a vidět, jak třídí,“ řekla Burešová.

Z rozpočtu města jde podle starostky na nakládání s odpady osm milionů korun, z toho pouze 3,3 milionu vybere město na poplatcích. Poplatek za odpad se letos přesto pro obyvatele trvale hlášené ve městě nezvýšil, za rok platí 520 korun na osobu. Doksy jsou ale oblíbenou turistickou oblastí a řada domů nemá trvale hlášené obyvatele. Vlastníkům těchto nemovitostí náklady vzrostly z loňských 600 korun na 1 000. Ani to ale podle starostky neodpovídá množství odpadu, které v těchto domech za rok produkují.

Reklama

Související témata:

Doporučované