Hlavní obsah

Lidé ve velkém nakupují vánoční dárky on-line. Utratí desítky miliard

Reportáž o vánočních nákupech na internetu.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lidé letos podle odhadů utratí za vánoční dárky objednané přes internet desítky miliard korun. Velký nápor lidí je o tomto víkendu znát hlavně v obchodních centrech nebo kamenných pobočkách e-shopů.

Článek

Plná parkoviště a čekání na objednávku je nyní zcela běžné. Tento víkend se navíc blíží datum, do kdy lidé mají předat přepravním firmám balíčky, které chtějí doručit do Štedrého dne.

,,Letošní Vánoce jsou enormní ohledně útrat na internetu. Ženy v průměru dají za jeden dárek 1250 korun, muži kolem 2 tisíc korun. Lidé v Česku za letošní Vánoce utratí za dárky objednané přes internet kolem 44 miliard korun,“ shrnuje nákupy na internetu manažer Zboží.cz Milan Šmíd.

Seznam oslovil i e-shopy a ty potvrdily, že denně vyřídí i přes sto tisíc objednávek.

„Čeká nás nejnáročnější týden v roce, v následujících dnech odbavíme až 120 tisíc objednávek za den,“ uvedla mluvčí Alza.cz Patricie Šedivá.

Nárůst objednávek potvrzuje i mluvčí Mall.cz Táňa Lálová.

,,Vidíme v datech za prosinec, že lidé nakupují více než v listopadu. Nárůst dodaného zboží je zhruba o třetinu. Tento víkend je přelomový pro nákupy s osobním odběrem přímo na prodejně,“ uzavírá Lálová.

Přepravní služby už dříve informovaly, že pokud lidé chtějí doručit balík pod stromeček, měli by ho předat do přepravy nejpozději v polovině prosince.

Reklama

Doporučované