Hlavní obsah

Lidé z plzeňské Doubravky hlasují o projektu v participativním rozpočtu

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Stoly na ping-pong, umělá lezecká stěna, psí loučka nebo hřiště na pétanque mohou příští rok doplnit vybavenost čtvrtého plzeňského obvodu Doubravka.

Článek

Je to jen část návrhů na zvelebení veřejného prostoru, které lidé obvodu navrhli v takzvaném participativním rozpočtu. Obvod ho letos vyhlásil podruhé, loni v hlasování veřejnosti vyhrálo vysázení nové stromové aleje u vrchu Chlum. Letos se sešlo během měsíce od občanů 65 nápadů na vylepšení života v obvodu. Lidé v hlasování od 15. listopadu do 12. prosince sami vyberou vítězný projekt, řekl dnes ČTK mluvčí obvodu Jan Švábek.

Radnice v Doubravce je jediná z velkých plzeňských obvodů, která se pro participativní rozpočet rozhodla. Letos na něj obvod vyčlenil 1,5 milionu korun. Loni se do prvního ročníku přihlásili lidé 49 nápadů. Mezi letošními návrhy je také například vybudování veřejného ohniště, obnova historické kaple na návsi v Újezdě, nový odpočinkový altánek ve Špitálském lese nebo vybudování fotbalového hřiště v Červeném Hrádku. Návrhy nyní prověří komise rozvoje obvodu a ty, které vyhodnotí jako proveditelné, postoupí do hlasování. „Vítěze budeme znát ještě před Vánocemi,“ řekl starosta obvodu Tomáš Soukup (ANO). Hlasovat se bude na webu nebo na formuláři v Doubraveckých listech.

„Většina nápadů byla formulována do několika vět, šest návrhů nám přišlo v propracované formě včetně zákresů, rozpočtů a obrázků. My jsme samozřejmě rádi za každý nápad a těší nás, že jich v druhém ročníku bylo navrženo více než v tom předchozím,“ řekla koordinátorka participativního rozpočtu Martina Seidlerová z úřadu obvodu.

Novinku participativního rozpočtu chce v Plzeňském kraji zavést také například Planá na Tachovsku. „V Plané se neustále zabýváme tím, co v městě realizovat nebo vylepšovat, aby se stalo příjemným místem k životu pro všechny. Proto jsme se nyní rozhodli zapojit do těchto realizací plánské občany a využít k tomu participativní rozpočet. Pro tento záměr při sestavování a schvalování rozpočtu vyčlenilo město na rok 2022 částku 500.000 korun na projekt Nápad pro Planou,“ řekla ČTK starostka Martina Němečková (za STAN). Svůj návrh na vylepšení města může poslat každý obyvatel Plané starší 15 let do konce listopadu. Ve středu 12. ledna se uskuteční prezentace návrhů a veřejná diskuze k nim. V březnu budou lidé on-line hlasovat, každý hlasující bude mít čtyři kladné a dva záporné hlasy. „Já sama jsem zvědavá, kolik občanů se do projektu zapojí, kolik se jich chce aktivně podílet na rozvoji Plané,“ uvedla starostka. Všechny potřebné informace jsou na webu.

Reklama

Doporučované