Hlavní obsah

Čunek zaútočil na Bělobrádkovo křeslo a pohořel. Vedení lidovců se nemění

Jiří Čunek v rozhovoru pro Seznam Zprávy: Kdy se rozhodl, že bude kandidovat na předsedu strany?Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Do sněmovních voleb půjdou lidovci společně se Starosty. Na sjezdu si schválili koalici. Část lidovců měla ke spojenectví výhrady, nakonec ale delegáti dali přednost názoru předsednictva.

Článek

Více než 80 procent delegátů na lidoveckém sjezdu se vyslovilo pro volební koalici se Starosty. A rozhodli také o tom, že je dál povede Pavel Bělobrádek. Jeho křeslo se nečekaně pokusil uchvátit senátor Jiří Čunek, jeho rozvleklý a akademický projev však nepřesvědčil a ve volbě předsedy pohořel. Novinkou je, že ve vedení lidovců nezůstala jediná žena. 

Sjezd KDU-ČSL jsme sledovali on-line:

18:45 - „Pohlaví je konstrukt." Lidovci ženu ve vedení nepotřebují

18:25 - Řadoví místopředsedové zvoleni, vypadla Roithová

Lidovci si vybrali řadové místopředsedy hned v prvním kole volby. Od delegátů získal nejvíce hlasů Jiří Mihola (220), následoval Ondřej Benešík (211), současný ministr kultury Daniel Herman (202) a Jan Bartošek (188). Na místopředsednický post už nedosáhla někdejší prezidentská kandidátka strany, exministryně zdravotnictví Zuzana Roithová.

17:00 Prvním místopředsedou zůstává Marian Jurečka

Změna se nekoná ani na postu druhého muže strany. Mandát s 66 procenty hlasů obhájil ministr zemědělství Marian Jurečka. Jeho konkurent, šéf poslaneckého klubu Jiří Mihola, se bude ucházet o post řadového místopředsedy.

16:30 Bělobrádek s přehledem obhájil mandát

Pro Pavla Bělobrádka hlasovalo 84 procent delegátů. „Chci poděkovat Jiřímu Čunkovi, že to nebylo tak nudné jako minule. Budu dělat, co je v mých schopnostech, někdy i víc," řekl těsně po zvolení Bělobrádek. Čunka volilo 43 přítomných lidovců.

15:30 - Čunek: Jsme moc seriózní

Senátor Jiří Čunek vysvětluje, že strana nemá být „politicky korektní“. „Z toho vzniká politická beztvarost. Když všichni mluví stejnou řečí, podle čeho si mají voliči vybírat,“ řekl ve svém nominačním projevu.

„Proč nemá KDU-ČSL přes 10 procent už dávno? Příliš dbáme na to, abych byli v médiích vnímáni jako seriózní strana. Abychom všechny přesvědčili o naší bezchybnosti. Máme na sobě nějaké stigma. Moc si z toho nedělejme a ukažme, že takoví skutečně nejsme," dodal Čunek.

14:30 - Čunek bere jen křeslo předsedy

Jiří Čunek se chce poprat jen o předsednickou funkci. „Buď se stanu předsedou, nebo nic." Na prvního ani řadového místopředsedu tedy v případě neúspěchu už kandidovat nebude.

14:15 - Bělobrádek pro Seznam Zprávy: Čekal jsem, že to dopadne

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek poskytl bezprostředně po schválení volební koalice se STAN redakci Seznam Zprávy rychlý rozhovor. Řekl v něm mimo jiné, že nepochyboval, že spojení projde: „Všechno bylo pojištěno... Podplatil jsem dostatečné množství delegátů, aby to dopadlo dobře," žertoval.

Pavel Bělobrádek: Uplatil jsem dost lidí, takže jsem věřil, že koalice se STAN vznikne.Video: Václav Dolejší

14:00 - Lidovci si budou volit vedení

Současného předsedu Pavla Bělobrádka vyzval na souboj zlínský hejtman Jiří Čunek, který se přihlásil do volby o předsedu strany.

První rychlá reakce Jiřího Čunka:

13:40 - Lidovci schválili koalici se Starosty

„Z 269 platných lístků bylo pro koalici 228," řekl šéf volební komise a dočkal se potlesku vestoje. Ihned po oznámení výsledků odtajnily strany nový předvolební videoklip. Ten natočil zkušený režisér Filip Renč, autor klipů pro Miloše Zemana (2013) či ODS (2006).

Předvolební klip KDU-ČSL a STAN.

12:45 - Ne každý ve žlutém dresu patří do týmu

12:32 - STAN nic neriskuje

Proti koalici se vyjadřují i další straníci. „Hnutí STAN nic neriskuje. Pro nás by neúspěch byl druhou těžkou mrtvicí během sedmi let. Nemáme žádnou záruku, že překročíme deset procent,“ řekl delegátům pražský člen Pavel Mareš. Dodal, že není proti spolupráci, ale měla by být v jiné formě. Proti koalici se vyslovil i poslanec Ludvík Hovorka.

Podívejte se ve videu, jak to na sjezdu lidovců vypadá.

Záběry ze sobotního sjezdu KDU-ČSL.Video: Kamila Bejlková

12:30 - Přijmout euro, doporučuje poradce lidovců Pilip

Na sjezdu KDU-ČSL je v roli ekonomického poradce Ivan Pilip. Dříve býval ministrem školství a ministrem financí v Klausových vládách, byl členem ODS a později Unie svobody.

Dnes není členem KDU-ČSL, ale ve funkci hospodářské komise pomáhá lidovcům s ekonomickým programem. Například doporučuje rychlé přijetí eura. Sám už se do politiky v nejbližších letech vrátit nechce. Podívejte se na krátký rozhovor s Ivanem Pilipem.

Rozhovor s Ivanem Pilipem.Video: Václav Dolejší

12:15 - Návrh: Koalici se STAN odmítnout

V diskusi hned na začátku padl návrh, aby sjezd koalici se Starosty odmítl. Místo toho je navrhováno jiné řešení - aby se Starostové pouze přidali na kandidátku lidovců. To už ale Starostové dříve zamítli.

12:05 - Lidovci diskutují o spojení se Starosty

Debatu o volební koalici zahájil předseda Pavel Bělobrádek. „Ukažme České republice, že je tady jediná síla, kterou má smysl volit."

Bývalý šéf Senátu Petr Pithart ve svém projevu spojení doporučoval. Varoval také před Andrejem Babišem: „Pohroma vždy chodí po špičkách. Když si lidé s pocitem uspokojení ulehčují vládnutí. Zavedou si zkrácená jednání, volby najednou a pak k čemu tolik poslanců? To všechno chtějí z úsporných opatření..."

Projev Petra Pitharta.Video: Václav Dolejší, Lucie Stuchlíková

Pithart také pochválil Bělobrádka za jeho minimalismus a přirovnal ho k legendárnímu šéfovi lidovců. „Úsporným stylem a přitom tahem na branku mi připomíná Josefa Luxe," řekl.

11:45 - Bělobrádek do Strakovky!

Potlesk za svůj projev sklidil šéf Starostů Petr Gazdík. Obzvlášť pak za větu: „Česká republika nemusí mít premiéra Andreje Babiše, může mít premiéra Pavla Bělobrádka."

Projev Petra Gazdíka.Video: Lucie Stuchlíková, Václav Dolejší

11:30 - Kalousek: Jste flexibilní strana

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek lidovce zkritizoval, že se účastní vlády, která omezuje svobodu Čechů. Vzápětí si ještě rýpl: „Nadějí pro nás zůstává, že vás pokládáme za natolik flexibilní a pragmatický subjekt, který – bude-li to pokládat za výhodné a prospěšné – bude pomáhat tyto šrouby povolovat stejně aktivně, jako je aktivně pomáhal utahovat."

Co řekl na sjezdu bývalý lidovec, dnes šéf TOP 09 Miroslav Kalousek?Video: Václav Dolejší, Lucie Stuchlíková

11:20 - Bělobrádek pronesl úvodní projev

Předseda strany Pavel Bělobrádek přesvědčoval straníky, že právě lidovci jsou stranou, která může lidem nabídnout alternativu. „Jsme v jiné situaci než v roce 2013, kdy jsme se vraceli zpět a kdy jsme chtěli zachránit sebe samé," vrátil se Bělobrádek k návratu lidovců do Sněmovny před čtyřmi lety.

Projev Pavla Bělobrádka.Video: Lucie Stuchlíková, Václav Dolejší

„Teď jde o víc, jde o to, jak bude vypadat politický systém v České republice. Zda to bude parlamentní demokracie, prezidentský nebo poloprezidentský systém, centrálně řízená demokracie nebo autoritářský systém," uvedl Bělobrádek.

A na závěr zavtipkoval: „Chcete-li se mít jako v Bavorsku, volte jako v Bavorsku."

10:28 - Pozor, nekouřit

Program začal upozorněním, že v prostorách sjezdu je zakázáno kouřit. Ještě předtím se sborově zpívalo.

10:10 - Lidovci zahájili sjezd

Ač tentokrát v Praze a nikoli na Moravě, lidovci začínají sjezd stylově. Lidovou hudbou, točeným pivem a občerstvením.

10:00 - Lidovci se scházejí v Top Hotelu Praha na Chodově

V Praze dnes začíná dvoudenní sjezd KDU-ČSL, který by měl definitivně rozhodnout o volebním spojenectví lidovců s hnutím Starostové a nezávislí (STAN) a určit i nové vedení strany. O místo předsedy se zatím uchází pouze dosavadní šéf lidovců Pavel Bělobrádek, není ale vyloučeno to, že by se o něj na sjezdu mohl přihlásit i zlínský hejtman Jiří Čunek. V minulosti kritizoval některé kroky stranického vedení.

Bělobrádek společně s předsedou STAN Petrem Gazdíkem dnes představí delegátům sjezdu podrobnosti dohody na vytvoření volební koalice, o níž obě strany jednaly od prosince.

Po hlasování o spolupráci se STAN čeká lidovce i volba vedení. O předsednickou funkci se zatím přihlásil pouze Bělobrádek. Na funkci prvního místopředsedy kandidují ministr zemědělství Marian Jurečka, který funkci zastával dosud, a předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola. Další kandidáti se ale mohou přihlásit přímo na sjezdu.

9:30 - Schůzka s Manfredem Weberem

Ještě před sjezdem se Pavel Bělobrádek sešel s předsedou europoslanců Evropské lidové strany.

Taktika pro sněmovní volby

Bělobrádek chce koalicí se STAN zvýšit šance na volební úspěch v říjnu: „Motivace spojení je, že společně můžeme oslovit daleko víc voličů. Mnoho voličů má zábrany nás volit, ačkoliv jim náš program vyhovuje. Ale mají bariéru, že je nepatřičné volit KDU-ČSL."

Šéf lidovců dobře ví, že značka KDU-ČSL má své limity a není reálné, aby sama dosáhla úspěchu. Pro někoho jsou to pořád ti „vypočítaví" lidovci, kteří vždy chtějí být u toho. Jiným zase v názvu vadí slovo „křesťanská“, vždyť Česko je jedna z nejsekularizovanějších zemí Evropy.

„My tady nejsme kvůli tomu, abychom měli své jisté, byli tam do počtu a byli pořád jen tím jazýčkem na vahách. To už nás nebaví. Teď chceme začít vyhrávat volby, jako jsme to ukázali třeba loni v senátních volbách. V těch říjnových jde o statisíce hlasů, jež leží na zemi. Jsou to voliči, kteří nevědí, koho volit. My jim chceme dát společnou nabídku," vysvětluje Bělobrádek.

Reklama

Doporučované