Hlavní obsah

Lídr knižního trhu mění majitele. Euromedia Group kupuje Havrlant s podporou Tkáče a Křetínského

Euromedia Group má nového majitele. Video: Šimon Neumann

 

Reklama

Euromedia Group vlastní nakladatelské značky jako je Knižní klub, Ikar nebo Universum.

Článek

Investiční skupina Rockaway podnikatele Jakuba Havrlanta podepsala dohodu o koupi velkoobchodního knižního lídra Euromedia Group. V pátek to uvedl server E15.cz. Transakce se uskutečnila s podporou skupiny Czech Media Invest Daniela Křetínského a Patrika Tkáče.

Celou záležitost ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Euromedia je lídrem knižního velkoobchodu a vlastní nakladatelské značky jako je Knižní klub, Ikar nebo Universum. V oblasti velkoobchodu je tak jednoznačným lídrem.

„Knihy a digitální obsah jsou rozhodně obor, který si zaslouží vlastní digitální strategii, navíc trend přesunu prodeje z kamenných knihkupectví na internet stále roste. Jde o specifický obor a chceme k němu tak i přistupovat, bude mít tedy vlastní strategii a stát vedle našich současných aktiv," řekl investiční partner Rockaway Robert Chmelař serveru E15.cz. Právě Chmelař vede převzetí Euromedia Group.

Euromedia Group za rok 2015 vydala 560 titulů, více jich na trh poslala jen skupina Albatros Media. Za stejný rok mezi nakladateli Euromedia Group vykázala nejvyšší obrat, a to 1,3 miliardy korun. Ze zprávy Svazu českých kniihkupců a nakladatelů dále vyplývá, že za prodej vlastních knih utržila 546 milionů korun.

Reklama

Doporučované