Hlavní obsah

Lidstvo už žije na dluh. Roční objem přírodních zdrojů spotřebovalo za 7 měsíců

Vědecké studie posledních let ukázaly, že asi třetina půdy je v kritickém stavu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Za sedm měsíců lidstvo vyčerpalo množství přírodních zdrojů, které je planeta schopná obnovit za jeden rok. Znovu tak sahá do budoucích zdrojů země.

Článek

Do konce roku už žije podle expertů lidstvo na dluh. Mezinárodní výzkumná organizace Global Footprint Network přišla s tím, že v průběhu pouhých sedmi měsíců využilo roční hodnotu přírodních zdrojů. V současnosti tak využívají lidé planetu o téměř 70 % intenzivněji, než se ekosystémy na Zemi dokážou regenerovat.

Aby mohl svět v současnosti fungovat, musí využívat budoucích zdrojů a dostává se tak do čím dál většího ekologického dluhu. Tempo, kterým lidé zdroje spotřebovávají, se navíc neustále zrychluje.

Organizace sleduje například využívání dřeva a potravin. Monitoruje také produkci emisí z hořících fosilních paliv a škody na životním prostředí způsobené zástavbou. Lidstvo využilo přiměřený objem zdrojů naposledy v roce 1969. Nadměrnou lidskou činností dochází k nedostatku pitné vody, odlesňování, závažným suchům, lesním požárům a hurikánům.

Vědecké studie posledních let ukázaly, že asi třetina půdy je v kritickém stavu, a to kvůli častějšímu výskytu nepříznivého počasí. Za následek to má potom ztrátu biotopů a úbytek volně žijících živočichů.

Šéf organizace Global Footprint Network Mathis Wackernagel uvedl, že například lesní požáry na západě Spojených států nebo snížení spotřeby vody obyvatel Kapského Města jsou důsledky rozpadajícího se ekologického rozpočtu planety.

Skupina jako řešení krize navrhuje snížení dopravy osobními automobily na polovinu a nahradit ji jízdou na kole nebo chůzí. Pomoci by podle organizace mohlo také snížení množství potravinového odpadu.

Reklama

Doporučované