Hlavní obsah

Brazílie zrušila amazonskou rezervaci, chce ji otevřít těžařům

Brazílie kvůli těžbě zlata zrušila rezervaci v Amazonském praleseVideo: AP

 

Reklama

Pokud bude Brazílie na otevření oblasti těžařům trvat, aniž by věc projednala s ochránci přírody, setká se podle Světového fondu na ochranu přírody s mezinárodním odporem.

Článek

Brazilská vláda zrušila kvůli těžbě zlata amazonskou rezervaci Renca. Její rozloha je asi 46 000 kilometrů čtverečních, je tedy o něco větší než například celé Dánsko. Těžařům chce vláda zpřístupnit asi 30 procent bývalé rezervace.

O zrušení ochrany se dekretem postaral brazilský prezident Michel Temer. Kritice se brazilské úřady brání tím, že zrušení přinese investice, bohatství pro zemi i nová pracovní místa. Slibují také, že devět oblastí, které jsou chráněné nebo obývané domorodci, zůstane nedotčených.

Přesto se na vládu snesla vlna kritiky. Například opoziční senátor Randolfe Rodrigues podle listu Globo označil krok za největší útok na Amazonii za posledních 50 let.

Maurício Voivodic z brazilské pobočky Světového fondu na ochranu přírody varoval, že těžba v oblasti povede k demografické explozi, úbytku lesů, ničení vodních zdrojů, ztrátám na biologické rozmanitosti a ke sporům o půdu. Pokud bude brazilská vláda na otevření dříve chráněné oblasti těžařům trvat, aniž by věc projednala s ochránci přírody, setká se podle fondu s mezinárodním odporem.

Reklama

Související témata:

Doporučované