Hlavní obsah

Lidstvo vyčerpalo letošní příděl přírodních zdrojů, od teď žijeme na dluh

Lidstvo vyčerpalo přírodní zdroje na rok 2017, letos o šest dnů dříve než loniVideo: Reuters

 

Reklama

Letos připadá takzvaný Overshoot Day na 2. srpna. Lidstvo tímto dnem vyčerpalo přírodní zdroje do konce roku a žije na ekologický dluh.

Článek

Lidstvo žije ode dneška „na úvěr”. V minulém roce byly přírodní zdroje, které Země dokáže za jeden rok obnovit, vyčerpány o šest dní později. Každým rokem se počet „soběstačných” dní zmenšuje. V praxi vyčerpání přírodního bohatství znamená, že lidstvo vyprodukovalo více uhlíku, než oceány a lesy dokážou absorbovat, chytilo více ryb, pokácelo více stromů a spotřebovalo více vody, než dokáže planeta za rok obnovit. Od roku 1977, kdy tento den připadal na 1. listopadu, je rozdíl celých 91 dní.

V každé zemi připadá Overshoot Day na jiné datum. Nejhorší jsou v tomto ohledu Australané, Kanaďané a Američané, kteří své přírodní zdroje vyčerpali již v březnu. V České republice připadl tento den na 28. dubna.

Svůj osobní Overshoot Day si můžete vypočítat ZDE.

Jak my jako jednotlivci můžeme přispět k zlepšení situace? Problematikou se zabývají některé kampaně a charitativní organizace, které doporučují všem jednotlivcům následující:

1. Jíst méně masa

2. Spálit méně pohonných hmot

3. Zredukovat množství vyhozeného jídla

Organizace Global Footprint Network prohlásila, že potraviny tvoří 26 % naší ekologické stopy. Pokud bychom snížili potravinový odpad na polovinu, konzumovali méně potravin bohatých na bílkoviny a jedli více zeleniny, může se dopad na planetu snížit na 16 %.

Reklama

Související témata:

Doporučované