Hlavní obsah

Jsou nezávislí novináři ohrožený druh? Proč dalo padesát byznysmenů peníze na jejich podporu

Rozhovor s Tomášem Richterem vedl Jiří Kubík.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Předseda správní rady nově vzniklého Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Tomáš Richter v rozhovoru pro Seznam vysvětluje, v čem vidí nebezpečí Zemanových útoků a Babišova vlastnictví médií.

Článek

„Dali jsme do toho slušnou částku. Na začátku nás bylo dvanáct, jako do start upu jsme do toho dali dvanáct milionů korun. Oslovili jsme další podnikatele. Vzniká společenství lidí, kteří přispívají, dnes už je nás kolem padesáti. Myslíme si, že bychom mohli dosáhnout až ke třem stovkám,“ říká v rozhovoru Tomáš Richter.

Ještě před rokem se zabýval hlavně svým podnikáním: provozováním hotelů a lázeňstvím. Pak si ale společně s dalšími řekli, že situace v médiích je natolik vážná, že už začíná ohrožovat samu podstatu liberální demokracie – stojící mimo jiné na kontrole moci ze strany nezávislých novinářů. Těch začalo ubývat, hlavně poté, co tradiční média skoupili oligarchové v čele s Andrejem Babišem. A do toho na novináře permanentně útočí prezident Miloš Zeman.

„To, co řekl při setkání s ruským prezidentem Putinem v Číně, je úplně za hranou,“ reaguje Tomáš Richter na nedávný Zemanův výrok, že „novinářů je příliš, měli by se likvidovat“.

Nadační fond nezávislé žurnalistiky letos poprvé rozdělil peníze mezi několik menších novinářských projektů, například časopis Reportér, servery Neovlivní nebo Hlídací pes.

Co přesně fond podporuje, kdo od něj peníze může a kdo naopak nemůže získat a zda si novináři v médiích vlastněných Andrejem Babišem můžou podle Tomáše Richtera uchovat svou nezávislost, uslyšíte v rozhovoru, jehož záznam najdete ve videu nahoře v tomto textu.

Reklama

Doporučované