Hlavní obsah

Novinářů je moc, měli by se likvidovat, řekl Zeman Putinovi. Stačí omezit, zněla reakce

Miloš Zeman se v Pekingu setkal s Vladimirem Putinem.

 

Reklama

Se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem se setkal v Pekingu v rámci konference věnované vybudování novodobé Hedvábné stezky.

Článek

Český prezident Miloš Zeman si během setkáni s ruským prezidentem Vladimirem Putinem neodpustil rýpnutí do novinářů. „Tady jsou další novináři? Novinářů je příliš, měli by se likvidovat," prohodil Zeman k ruskému prezidentovi, když přicházeli do tiskového sálu. Ten zareagoval: „Není potřeba likvidovat, stačí omezit."

Výměnu názorů nahrál ruský novinář z Komsomolskaja pravda Dmitrij Smirnov, který ji zveřejnil na Twitteru. V Rusku se přitom jedná o citlivé téma, v posledních letech zde přišly o život desítky novinářů.

Ruský prezident Vladimir Putin po schůzce řekl, že chápe své dnešní setkání s českým prezidentem Milošem Zemanem jako součást přípravy Zemanovy listopadové návštěvy Ruska. Podle agentury TASS také Zemanovi poděkoval za úroveň rusko-českých vztahů v minulých letech. Český prezident řekl, že je třeba se zaměřit na rozvoj konkrétních vazeb mezi Ruskem a Českou republikou.

„Známe váš názor na rusko-české vztahy," řekl Putin českému prezidentovi na začátku setkání. „Do značné míry díky vám se naše vztahy v posledních letech, a to bez ohledu na složitosti, přece jen udržují na vysoké úrovni a rozvíjejí se," řekl ruský prezident na adresu Zemana.

Zemanova návštěva Moskvy se už podle ruské hlavy státu začala připravovat. „Ministerstva kultury a zahraničních věcí už v Moskvě připravují výstavu o Pražském hradu, takže věříme, že potěšeni budou také ruští znalci umění a ruská veřejnost," citovala ruská agentura Putina.

Musíme se soustředit na rozvoj konkrétních vztahů, řekl Zeman

Putin konstatoval, že bez ohledu na pokles předchozích let se začátkem letošního roku obchodní obrat zvýšil o 44 procent. „Je to dobré znamení a dobrý trend, který je třeba zachovat," dodal Putin.

Zeman růst obchodní výměny přičítá přílivu ruských turistů do ČR. „Souvisí to s postupným zvyšováním příjmů občanů, které se bohužel v důsledku krize snížily, ale teď reálné příjmy ruských občanů začaly stoupat a s tím také turistická aktivita," řekl Zeman.

„Plně s vámi souhlasím, že se musíme soustředit na rozvoj konkrétních vztahů (mezi Ruskem a ČR)," sdělil český prezident podle TASS.

Reklama

Související témata:

Doporučované