Hlavní obsah

„Líný tlučhuba, kterého nemůže nikdo brát vážně.“ Trojice Babiš, Zaorálek a Zeman má za sebou bohatou historii

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Spory trojice Zeman, Babiš a Zaorálek

Reklama

Hledání nového ministra kultury se podle informací Seznamu blíží do konce. Novým kandidátem ČSSD by se měl stát bývalý volební lídr strany a exministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, který už médiím potvrdil, že nabídku přijal.

Článek

S jeho nominací souhlasí i premiér Andrej Babiš, který České televizi napsal, že by „se Zaorálkem jako ministrem kultury problém neměl“. Záleželo by tak na prezidentovi Zemanovi.

Celou trojici však spojuje řada vzájemných útoků a výroků. Premiér Babiš i prezident Zeman označili Zaorálka za tlučhubu. Zaorálek odmítal vládní koalici ANO a ČSSD s tím, že mu vadí trestně stíhaný Babiš i postavení sociálních demokratů ve vládě.

Našli jsme vzájemné výroky trojice Zeman, Babiš, Zaorálek.

Zeman o Zaorálkovi:

2000

„Je snadné odlišit zbabělce, hlupáky nebo vyžírky od těch, kdo pro stranu poctivě pracují. Dělící čára našich demokratických sporů neprobíhá mezi různými názory, ale mezi těmi, kdo pracují, a kdo pouze kritizují práci druhých. Jinými slovy, potřebujeme více Špidlů a Mertlíků a méně Krausů a Zaorálků,“ (MF Dnes, 7.3.2000)

2005

„To, co se mi nesplnilo, byl někdy optimistický, až příliš optimistický odhad kvalit některých vedoucích funkcionářů sociální demokracie, například Špidly a Grosse, zatímco o lidech, jako byl Kraus, Buzková nebo Zaorálek, jsem už tehdy věděl, jaké jsou jejich výkonnostní limity.“ (Miloš Zeman na křtu své knihy, březen 2005).

2012

„Dvacet sedm poslanců ČSSD, jako byli Špidla, Gross, Sobotka, Zaorálek a další, samozřejmě i ta zmíněná Buzková, hlasovali proti mně, což bylo jejich svaté ústavní právo, a díky tomu sociální demokracie neměla svého prezidenta a byl zvolen Václav Klaus,“ (Kniha Miloš Zeman – Zpověď informovaného optimisty)

2013

„Chtěl bych, a to nejsem masochista, poděkovat lidem jako Lubomír Zaorálek za to, že mě nevolili, mohl jsem si deset let odpočinout a teď jsem plný sil.” (lidovky.cz, 26.1.2013)

Zeman údajně nechtěl jmenovat Zaorálka ministrem zahraničí

„Prezident spoluvytváří zahraniční politiku a je pro něj nepředstavitelné, že by měl spolupracovat právě se Zaorálkem. Nikdy ho nejmenuje,“ řekl Právu zdroj blízký Zemanovi.

Sobotka: „Respektuji právo prezidenta, pokud se objeví nějaké závažné, zásadní důvody, proč on nebude moci jmenovat některého člena vlády, ale to by musely být skutečně zásadní, závažné důvody, nemohou to být důvody v rovině politické argumentace. To prezidentovi z hlediska jeho ústavní pozice nepřísluší, aby politicky zasahoval do složení vlády,“ (Novinky.cz, 4.12.2013)

2015

Zeman: „Často podceňovaný Islámský stát má obdobnou povahu jako nacistické Německo počátkem 30. let. Hrozí nám superholokaust, jehož oběťmi budou stovky milionů lidí,“

Zaorálek: „Takže máme vyhlásit křižáckou válku?! Ale proti komu a kam potáhneme? Proti džihádistickým skupinám od Senegalu po Somálsko, proti Libyi, Jemenu až po Pákistán? Nesmysl!“

Ovčáček na TK sdělil prezidentovu odpověď: „Rozhořčené výroky pana ministra Zaorálka připomínají politiku appeasementu 30. let minulého století. Je to stejné jako prohlásit, že s Hitlerem se Němci měli vypořádat sami.“ (echo24.cz, 30.1.2015)

2017

„Zlepšil se. Já neodvolávám nic, co jsem o něm v té době napsal. Ale zrovna včera byl na svoji žádost u mě a já jsem mu blahopřál a říkal jsem mu: Jsi nejlepší z těch, kdo byli zvoleni. Což je samozřejmě velmi, velmi relativní,“ řekl Zeman na ministrovu adresu pro TV Barrandov (časopis Týden, 20. března 2017).

Zaorálek o Zemanovi:

2005

Doslova řval od řečnického pultu šéf Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek: „Proč o nás takhle mluvíš? Jak to vypadá, když napíšeš ve své knize, že jsi se sám sebe před volbami ptal, kolik kreténů chce vytáhnout do sněmovny. Jenom nám škodíš!" (25. června 2005 na sjezdu ČSSD)

2016

Zaorálek o prezidentovi Zemanovi a jeho podpoře D. Trumpa

„V této věci s prezidentem nesouhlasím, neměl to říci. Řekl to novinářům v kruhu, v kterém se dalo předpokládat, že to unikne. A to si myslím, že je špatně. Jestliže přestaneme dodržovat pravidla, tak se ocitáme v pekle,“ řekl Zaorálek (TN.cz, ze dne 02.10.2016)

2017

„Kolem toho, že prezident nám občas řekne něco jinak, jsem v poslední době nejčastěji zažil spíše šprýmy. Jsou to nakonec docela vážné věci, ale na úrovni, kterou já znám, se to nebere vážně, protože mé názory znají a nepotřebují si je už ověřovat," řekl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (Aktuálně.cz, 11.10.2017).

„Navzdory tomu, že jsem se hádal se Zemanem, který si přál mě zadupat pod zem. Já mu ale vždycky říkal: „Když jsi mě chtěl nejvíc zničit, nejvíc jsi mi pomohl." (Denik.cz, 24.6.2017).

2019

„No, předně bych řekl, že s prezidentem už žádný vztah nemám. Dříve to bylo dáno mou pozicí ministra zahraničí. Dnes se s ním už nijak nestýkám.“ (Info.cz, ze dne 25.06.2019).

Babiš o Zaorálkovi:

2017

Nahrávky AB: „Zaorálek je d.bil neschopnej, já mu to klidně řeknu i veřejně” (YouTube)

„Jediný rozdíl mezi panem Zaorálkem a panem Sobotkou je, že Zaorálek je výřečnější a žije v politice z daní občanů ještě déle než Sobotka. Pan Zaorálek je tlučhuba, který sice má emotivní projevy, ale ve výsledku je spíš komediant, kterého nikdo nemůže brát vážně.” (Blesk, 24.06.2017).

„Pan Zaorálek je určitě výřečnější člověk. Je to takový žvanil, trošku kecal, trošku tlučhuba.“ (Lidovky.cz, 25.06.2017).

„Já bych se chtěl všem českým a zahraničním podnikatelům omluvit za pana Zaorálka. On je v politice 27 let a vůbec netuší, co je firma a co je ekonomika. Díky němu se údajně platí 1500 dolarů úplatek na ambasádě v Kyjevě a Lvově za povolení do České republiky.” (Aktuálně.cz, 13.9.2017)

„Ale Lubomír Zaorálek se změnil. Mluví neskutečně od věci, demagogicky, nevím, kdo mu to radí. Předtím byl celkem normální, teď nemám ten pocit, co tady vykládá za šílené věci. Bohužel ČSSD stále lže, lhali i před krajskými volbami, že chceme privatizovat nemocnice.(…). Stále slyšíme, jako oni nekorektně o nás mluví a nechápu to.“ (novinky.cz, 3.10.2017)

Pan Zaorálek je 27 let v politice, on skvěle mluví, dokáže mluvit i 10 hodin v kuse o všem, ale bohužel v rámci kampaně se změnil a začal brutálně lhát. (Duel na TV Nova, 19.10.2017)

Zaorálek o Babišovi

2017

„Babiš mi řekl: ‚No tak mě odvolejte a já vám ukážu, co moje média dokáží.’ Takhle to bylo a já si za tím stojím. Protože je situace vážná, tak jsem to musel říct veřejně.” (Aktuálně.cz, 10.5.2017)

„Obvinění kvůli Čapímu hnízdu mi leccos vysvětluje. Teď teprve chápu, proč Andrej Babiš vyrazil s lithiem. Jak můžete jednat, s někým, kdo je ochoten zapřít nos mezi očima?“ (lidovky.cz, 9.10.2017)

„Pan Babiš mi připomíná dravce, který likviduje konkurenci. Jestli je to tak, že při tom ještě nerespektuje zákony, tak on sám těžko může být ve vládě. Politika se nedá dělat s tím, že máte na krku trestní stíhání” (Duel na TV Nova, 19.10.2017)

„Je to nevídaný pád. Vymstilo se nám soužití s Babišem. Další vláda? „Byla to pro nás nevýhodná poloha.“ hodnotí volební výsledek ČSSD Zaorálek (Seznam, 22. 10. 2017)

2019

„Babiš namísto toho, aby důsledně trval na dodržování pravidel, podléhá tomu, že je pro něj Miloš Zeman důležitá postava v jeho politické hře. Tím pádem mu prochází něco, co by žádný premiér neměl připustit. A vytváří se tím nebezpečná situace i do budoucna. Neustále se tady rozšiřuje prostor pro prezidenta.“ (Info.cz, 25.06.2019).

Reklama

Doporučované