Hlavní obsah

Zeman musí návrhu na odvolání Staňka vyhovět. Nemá prostor to odkládat, potvrzuje šéf Ústavního soudu Rychetský

Výzva s Pavlem Rychetským: O kritice od prezidenta Zemana i sporech o odvolání ministra Staňka.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Ústava sice nemá lhůty, do kdy by měl prezident vyhovět návrhu premiéra na odvolání člena vlády, to ale neznamená, že má hlava státu volný prostor pro to, kdy to udělá, komentuje předseda Ústavního soudu aktuální spor kolem ministra kultury Antonína Staňka. Ve Výzvě také odmítá kritiku prezidenta, který dvěma ústavním soudcům vytkl malou pracovitost.

Článek

„Není možné někoho, kdo nechce být ministrem, tam udržovat proti jeho vůli neomezenou dobu,“ říká k případu dosavadního šéfa resortu kultury předseda Ústavního soudu.

Návrh na odvolání Antonína Staňka poslal premiér Andrej Babiš na Hrad v pátek dopoledne a podle Pavla Rychetského je v takovém případě prezident povinen mu vyhovět. Přestože Ústava žádné termíny nestanovuje, existují podle Rychetského komentáře ÚS, které se shodují, že hlava státu má jednat bez zbytečného odkladu.

Prezident v úterý Staňkovu demisi odmítl. Premiérovi navrhl, aby s odvoláním počkal na výsledky prověřování trestního oznámení, které ministr kultury podal na exšéfy Národní galerie Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

„Pokud premiér trvá na svém návrhu a není mu bez zbytečného odkladu vyhověno, tak má jedinou možnost, a to podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu. To je jediná cesta, jak tu situaci prolomit,“ vysvětluje Rychetský v tuto chvíli hypotetický scénář.

On sám byl kdysi spojencem Miloše Zemana. Ten se ale do něj i do fungování Ústavního soudu v poslední době několikrát tvrdě opřel. V rozhovoru pro TV Barrandov Rychetskému vytkl, že se plete do politiky, a zkritizoval také údajnou „lenost“ dvou ústavních soudců.

Jedním z nich byl Radovan Suchánek, o kterém Zeman prohlásil, že „už nedostává nové případy k vyřízení, protože má tři sta nebo takřka tři sta případů nevyřízených, a je to tedy zcela evidentně velmi pomalu pracující soudce“.

„V jeho případu došlo k výkyvu. Byl jsem v dost obtížné situaci a neřešil jsem to tím, že bych na něj dal kárnou žalobu, ale zastavil jsem mu na jistou dobu nápad (soudci nejsou přidělované nové kauzy, pozn. red.),” vysvětluje Rychetský.

„Není to věc lenosti nebo odborné způsobilosti. Je to věc (jeho) organizačních schopností a toho, jak si zajistí efektivitu svého týmu,“ dodává.

Předseda Ústavního soudu ve Výzvě také vyjadřuje své obavy o směřování Evropské unie po volbách do europarlamentu, v nichž posílily krajně pravicové a protiunijní strany. Odmítá kritiku Miloše Zemana, že se příliš plete do politiky, a vyjadřuje se i k nezávislosti tuzemské justice a snahám ji omezovat nejen v Česku.

Podívejte se na celý rozhovor s Pavlem Rychetským v úvodním videu.

Reklama

Doporučované