Hlavní obsah

Litoměřická firma Hennlich sestrojila speciální dezinfekční rámy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Litoměřická strojírenská firma Hennlich navrhla a sestrojila speciální dezinfekční rámy. Mohou zvýšit ochranu lidí na veřejných místech, jako jsou letiště, úřady, nádraží, nákupní centra nebo obchody.

Článek

Původně se podobná zařízení využívala například na vlhčení či chlazení vzduchu v průmyslu. ČTK to řekl mluvčí společnosti Martin Jonáš.

Rámy pro dezinfekci při vstupu do uzavřených objektů fungují na stejném principu jako ty pro chlazení. „Dlouhodobě dodáváme různé typy trysek a čerpadel, které využívají firmy v průmyslu. Jedním ze způsobů využití je například vlhčení vzduchu. Stejný princip i technologii lze využít také při rozprašování dezinfekce. Předpokládáme, že ve veřejných budovách nebo tam, kde bude vysoká koncentrace lidí, bude v souvislosti s koronavirovou epidemií nutnost zvýšené dezinfekce lidí a nepůjde o krátkodobé opatření. Využitím dezinfekčních rámů se celý proces dezinfekce zrychlí a optimalizuje,“ uvedl Martin Pavliska z Hennlichu.

Technicky je zařízení sestaveno z vysokotlakého čerpadla, nádoby na dezinfekci, rozvodů a speciálních trysek na rámu. „Vzhledem k relativně jednoduché konstrukci lze systém instalovat rychle a velmi jednoduše. Je to řešení například pro letiště, obchodní centra, nádraží nebo úřady,“ uvedl Pavliska.

Firma je v současné době schopna dodávat zařízení v průběhu dvou až tří týdnů. „Věřím ale, že budeme schopni dodávky i urychlit,“ dodal Pavliska.

Strojírenská firma před několika týdny zahájila 3D tisk pomůcek pro výrobu ochranných roušek a od minulého týdne vyrábí také pomocí 3D tisku ochranné štíty. Ty například využívá litoměřická policie a některé záchranné složky. Společnost rovněž vyvinula a sestrojila mlžná děla, která se například v koronavirové pandemii používají pro dezinfekci ulic hlavních měst Peru a Chile.

Reklama

Doporučované