Hlavní obsah

Loď Lifeline, na které se nachází více než dvě stě migrantů, nejspíše přijme Malta

Loď Lifeline převáží na 230 migrantů.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Loď Lifeline s odmítnutými migranty nejspíše přijme Malta, s uprchlíky jí slibuje pomoc Francie. Dánskou obchodní loď by zase měla přijmout Sicílie.

Článek

Loď Lifeline s 234 migranty z Afriky asi zakotví na Maltě. Podle agentury AFP to uvedl mluvčí francouzské vlády Benjamin Griveaux. Loď patří stejnojmenné německé nevládní organizaci a minulý týden ji odmítla Itálie. Mluvčí také řekl, že Paříž Maltě s migranty pomůže. Dánskou obchodní loď se 113 migranty, která rovněž od čtvrtka čekala ve Středomoří na povolení vplout do přístavu, přijme Sicílie.

„Rýsuje se evropské řešení, že by se vylodili na Maltě,“ řekl rozhlasové stanici RTL Griveaux s odkazem na loď Lifeline. Dodal, že o problému s touto lodí jednali v pondělí francouzský prezident Emmanuel Macron a maltský premiér Joseph Muscat. Mluvčí francouzské vlády též uvedl, že Paříž je připravena poslat na Maltu tým, který pomůže se zpracováním žádostí o azyl jednotlivých migrantů z této lodi.

Posádka lodi Lifeline nalodila 234 migrantů z Afriky u libyjských břehů minulý týden v noci ze středy na čtvrtek. Už předtím ji Itálie upozorňovala, aby migranty na palubu nebrala a vyčkala na příjezd lodě z Libye. Nový italský ministr vnitra Matteo Salvini, který slíbil v kampani zastavit masový příliv migrantů do Itálie, minulý týden odmítl loď Lifeline přijmout a vyzval Maltu, aby tak učinila, když se plavidlo ocitlo v jejích vodách. Malta to ale tehdy odmítla.

Posádka lodi Lifeline ve čtvrtek vyzvedla z moře a vratkých člunů u Libye dalších 113 migrantů, kteří se nalodili na dánskou obchodní loď Alexander Maersk. I ta čekala do pondělí na povolení vplout do některého z italských přístavů. V noci na dnešek oznámil starosta sicilského města Pozzallo, že italský ministr vnitra přijetí této lodi povolil.

Kauza lodi Lifeline je tento měsíc už druhým případem plavidla s migranty z Afriky, jež čekalo několik dní ve Středomoří, než se ho některá z okolních evropských zemí ujala. Přes 600 migrantů z lodi Aquarius, kterou začátkem června rovněž odmítla Itálie a následně i Malta, nakonec přijalo Španělsko.

Reklama

Související témata:

Doporučované