Hlavní obsah

Londýn odděluje pasažéry z oblastí postižených virem, Česko vyčkává

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Svět reaguje na hrozbu epidemie koronaviru, který se poprvé objevil v čínském městě Wu-chan, zaváděním bezpečnostních opatření. Některé státy posilují kontroly na letištích nebo například měří cestujícím teplotu. Česká republika zatím s opatřeními čeká.

Článek

Letuška jako obvykle předvádí, jak si má cestující správně zapnout bezpečnostní pásy. O její úsměv jsou ale tentokrát pasažéři ochuzeni – má nasazené ochranné pomůcky, které ji mají chránit před nákazou novým koronavirem. I takové situace mohou nastat při cestování s jihokorejskou aerolinkou Korean Air, která nyní svým zaměstnancům poskytuje ochranné obleky.

Česko vyčkává a nebojí se

Čeští dopravci se pro žádná podobná opatření zatím nerozhodli. Hrozby se neobávají. „Letecké společnosti Smartwings a ČSA žádné lety do zasažených oblastí neprovozují,“ řekla Vladimíra Dufková, mluvčí Smartwings Group. Na počátku tohoto týdne se přitom první případ nového koronaviru objevil na Korejském poloostrově, kam létá i aerolinka ČSA. Navzdory tomu zatím Smartwings žádná opatření nechystají.

Klid panuje i na pražském Letišti Václava Havla. „V souvislosti s šířením koronaviru v Číně zatím a pro tuto chvíli na pražském letišti žádná opatření přijata nebyla. Konkrétní opatření nastavuje vždy hygienická stanice podle povahy nákazy a rizika jejího šíření,“ uvedl tiskový mluvčí letiště Roman Pacvoň.

Pražská hygienická stanice čeká na vyjádření Ministerstva zdravotnictví, které zase čeká na zprávu ze Světové zdravotnické organizace (WHO). Ta dnes zasedá mimořádně právě kvůli hrozbě koronaviru.

Do rodiny koronavirů patří kupříkladu i virus SARS, jenž svět děsil v letech 2002 a 2003 a také pocházel z Číny. Ruzyňské letiště zajistilo převoz cestujícího, kterému se projevily symptomy během letu z Číny, přímo na infekční oddělení Nemocnice na Bulovce. Dá se tedy předpokládat, že podobná opatření budou zavedena i nyní. „Epidemii SARS z roku 2002 není možné porovnávat se současným šířením koronaviru. Každá nákaza má různou povahu a různé riziko šíření,“ dodává mluvčí Pacvoň.

Turisty nic neodradí

Žádný znatelný odliv klientů kvůli obavám z onemocnění neregistrují ani české cestovní kanceláře. „Naši prodejci žádný dotaz na tento virus nezaznamenali. Krom toho se ohnisko nákazy nachází jinde než naše zájezdy. Naši exotikáři zatím nezaznamenali ani dotazy na jiné asijské země,“ řekla dnes ČTK mluvčí cestovní agentury Invia, která nabízí i zájezdy do Číny, Andrea Řezníčková.

Nebezpečí čínského nového roku

V Číně je již 440 nemocných a 9 mrtvých. Obavy vědců prohlubuje i to, že země se právě připravuje na novoroční oslavy. S nimi souvisí každoroční největší migrace lidí – v období volna od 24. do 31. ledna se budou po celé zemi přemísťovat stovky milionů Číňanů. Peking se proto rozhodl pro přísné kontroly nad dopravními uzly. Jedenáctimilionové město Wu-chan, odkud se virus rozšířil, bylo fakticky uzavřeno a slavnostní akce plánované k lunárnímu novému roku tam byly zrušeny.

Nový koronavirus zasáhl již sedm zemí: Čínu, Jižní Koreu, Japonsko, Tchaj-wan, Thajsko, USA a čínskou správní oblast Macao.

Pro měření teploty na letištích se rozhodla Austrálie, v Indii personál letiště kontroluje pasažéry ze zasažených oblastí. Britské letiště Heathrow oddělí všechny cestující přilétající z města Wu-chan a podrobí je lékařské prohlídce.

Každé letadlo z Wu-chanu, které přiletí na hongkongské letiště, se musí podrobit důkladné dezinfekci všech prostor. V letech z Číny do Singapuru zase všem pasažérům rozdávají dezinfekční pomůcky.

USA po zprávě od Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zavádějí zdravotní screeningy v New Yorku, Los Angeles, San Francisku, Atlantě a Chicagu.

Reklama

Doporučované