Hlavní obsah

Neznámý virus se dostal do USA, lékaři mají prvního nakaženého

Foto: Profimedia.cz

Proti viru se brání i jiné asijské země. Na snímku muž v letadle v barmském Rangúnu.

Reklama

aktualizováno •

Americké úřady oznámily první případ nakažení záhadným koronavirem, který pochází z Číny. Informovala o tom televize CNN.

Článek

Jde o nakaženého muže, který je v izolaci v jedné z nemocnic ve městě Everett ve státě Washington, oznámilo americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí. Muž přicestoval z čínského Wu-chanu, odkud se virus šíří. Podle svých slov ale nenavštívil žádný z tamních zvířecích trhů, kde se nakazila řada lidí.

Úřady nyní zkoumají, s kým přišel nakažený do styku po svém příletu do USA. Zároveň rozšířily zevrubnou prohlídku pasažérů, kteří z Wu-chanu přilétají do Atlanty a Chicaga.

Průběh nemoci připomíná virové onemocnění SARS (syndrom náhlého selhání dýchání), které propuklo také v Číně v roce 2002. Virem se nakazilo na 8000 lidí ve třiceti zemích světa.

Nový, zatím neprobádaný virus dostal název 2019-nCoV. Byl identifikován před měsícem ve městě Wu-chan v Číně. V současné chvíli se nakazilo na 300 osob a šest zemřelo. Rozšířil se do pěti zemí. Potvrdily se také obavy o přenosu viru z člověka na člověka.

Podle dosavadních poznatků se virus pravděpodobně přenesl na člověka ze zvířete stejně jako viry SARS a MERS a adaptoval se.

Onemocnění jako v případě SARS a MERS probíhá podobně jako běžný zápal plic.

Během víkendu bylo jen v Číně potvrzeno dalších 139 případů nakažení koronavirem. Informovala o tom agentura Reuters. Lékaři se obávají velkého rozšíření onemocnění v důsledku oslav nového lunárního roku, kdy pravidelně cestují stovky milionů Číňanů. Ten se bude letos slavit 25. ledna.

Za místo, odkud se virus začal šířit, bylo doposud považované tržiště mořských plodů ve měste Wu-chan. Světová zdravotnická organizace (WHO) ale zaznamenala i případy, které nevypadají, že mají právě s tímto místem něco společného.

Reklama

Související témata:

Doporučované