Hlavní obsah

Luhačovické muzeum připravilo výstavu o barvířství a modrotisku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Muzeu luhačovického Zálesí je ode dneška k vidění výstava o historii barvířství a modrotisku, který byl před dvěma lety zapsán na seznam nehmotného dědictví UNESCO.

Článek

Výstava s názvem Modrá představuje části krojů z jihovýchodní Moravy, také vzácné modrotiskové lůžkoviny a soubor dřevěných forem na modrotisk, řekla dnes ČTK vedoucí muzea Blanka Petráková. Výstava potrvá do 3. ledna.

„Na Moravě modrotisk zdomácněl na přelomu 18. a 19. století a krojové součástky barvené indigem a zdobené tradiční technologií modrotisku dodnes patří k lidovému oděvu luhačovického Zálesí, Valašska, Hané, Kopanic a Horňácka, slovenského Záhoří a dalších národopisných regionů. Pro jihovýchodní Moravu měla velký význam Pechancova barvírna ve Valašských Kloboukách, jejíž výrobky se ujaly v okolních obcích a vyvážely se i do vzdálených míst, modrotisk se vyráběl i v Pozlovicích a Malenovicích,“ uvedla Petráková. Původní dílny však již zanikly. „Dodnes v České republice působí pouze dvě modrotiskové dílny, ve Strážnici a v Olešnici,“ uvedla Petráková.

Výstava se zaměřuje i na další textilní techniky, například šitou batiku. „Svého vrcholu dosáhla tato technika na Hané ve 30. letech 19. století, nejdéle se udržela na Kyjovsku,“ uvedla Petráková.

Modrá barva byla podle ní v lidové výtvarné kultuře velmi oblíbená, objevuje se na keramických výrobcích, selském nábytku, plastikách, samostatnou kapitolu tvoří kobaltové sklo. Část výstavy se věnuje barvířským rostlinám, také minerálům. „Umělecká část výstavy s přesahem do moderní současné tvorby představuje šité a skládané batiky Yvety Petráskové. Výstavu doprovází cyklus přednášek, programů a tvořivých dílen věnovaných modrotisku a batice. Doprovodný program vznikl v úzké spolupráci s dílnou Strážnický modrotisk,“ uvedla Petráková.

Reklama

Doporučované