Hlavní obsah

Lukašenko pouští migranty do EU, Brusel pošle do Litvy posily

Foto: Profimedia.cz

Hranice mezi Litvou a Běloruskem.

Reklama

Úřad EU pro ochranu hranic silněji podpoří Litvu, potýká se s přílivem migrantů.

Článek

Agentura EU pro ochranu hranic (Frontex) hodlá v nejbližších dnech podniknout další kroky na pomoc Litvě, která na hranici s Běloruskem v poslední době čelí silnému náporu migrantů. Informovala o tom agentura AP.

„Litevská hranice je naší společnou vnější hranicí a Frontex je připraven pomoci tam, kde je to potřeba,“ uvedl výkonný ředitel Frontexu Fabrice Leggeri po sobotním jednání s litevským prezidentem Gitanasem Nausédou. Operace Frontexu na hranici mezi Litvou a Běloruskem začala před několika dny a podílí se na ní přes deset pohraničníků s hlídkovacími auty. Agentura ale uvedla, že jejich počet se příští týden více než zdvojnásobí. Kromě toho Polsko vyšle do Litvy hlídkovací vrtulník a mluví se také o nasazení helikoptéry z Německa.

Litva, která poskytla útočiště mnohým běloruským opozičním politikům, obviňuje svého souseda, že organizovaně přes hranice posílá lidi hlavně z Iráku a dalších blízkovýchodních zemí či z Afriky. AP uvádí, že za poslední dva měsíce hranici z Běloruska do Litvy ilegálně překročilo více než 1500 lidí, což je proti loňskému roku více než dvacetinásobek. Autoritářský běloruský prezident Alexandr Lukašenko před několika dny řekl, že jeho země neuzavře hranice a nestane se „táborem pro lidi utíkající z Afghánistánu, Íránu, Iráku, Sýrie, Libye a Tuniska“. Lukašenko také tvrdí, že jeho země zastaví spolupráci s EU v oblasti migrace odplatou za sankce. Ty sedmadvacítka na jeho režim uvalila v reakci na to, že si Minsk v květnu vynutil přistání letadla společnosti Ryanair. Stroj letěl z Atén do Vilniusu a cestoval v něm běloruský opoziční novinář Raman Pratasevič, kterého pak běloruské bezpečnostní složky zatkly.

Reklama

Doporučované