Hlavní obsah

Lupič z Paříže utekl z věznice. Přiletěla tam pro něj helikoptéra

Na to, jak se třem Faidovým komplicům povedlo lupiče z vězení dostat, se můžete podívat zde.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Z věznice nedaleko Paříže utekl v neděli dopoledne pomocí helikoptéry lupič Redoine Faid. Při několikaminutové operaci mu pomáhali nejméně tři "těžce vyzbrojení" komplicové.

Článek

Útěk lupiče se podle vězeňské správy i přes tři “těžce vyzbrojené” komplice obešel bez zraněných. Jako rukojmí měli muži pilota helikoptéry, kterého následně propustili.

Neozbrojení vězeňští strážci uvedli, že nemohli udělat nic, aby vysvobození Redoina Faida zabránili.

Dva ozbrojení muži oblečení v černém a kuklách vtrhli do věznice nedaleko francouzské obce Réau jihovýchodně od Paříže a hledali Faida. K otevření dveří do návštěvní místnosti, kde se vězněný muž zrovna scházel se svým bratrem, použili brusku. Aby se vyhnuli kamerám, využili kouřovou clonu. Vrtulník přistál v místech, kde se nenacházela síť, která by přistání znemožnila, popsal jeden ze zástupců vězeňské stráže Loic Delbroc.

Třetí komplic držel celou dobu jako rukojmí pilota vrtulníku.

Helikoptéra do věznice u obce Réau jihovýchodně od metropole vzlétla z pařížského letiště Le Bourget. Již opuštěnou, ohořelou helikoptéru poté policie našla v Gonesse, severovýchodním předměstí Paříže, zhruba 60 kilometrů od věznice.

Stanice BFMTV uvedla, že Faid následně nejprve přesedl do černého Renaultu Megane a mířil na dálnici A1. Odpoledne pak policejní zdroje francouzským médiím prozradily, že lupič změnil auto a nyní se pohybuje nejspíš v bílé dodávce.

"Děláme všechno pro to, abychom uprchlého vězně nalezli," uvedl zástupce francouzského ministerstva vnitra.

Po uprchlém vězni Redoineovi Faidovi se pátrá v celém regionu Ile-de-France.

Šestačtyřicetiletý vězeň na útěku byl v dubnu po odvolání odsouzen ke 25 letům vězení za nezdařenou loupež u Paříže, při níž přišla v roce 2010 o život policistka.

Faid utekl již v roce 2013 z věznice Lille-Séquedin na severu Francie. Tehdy vyhodil do povětří pět vězeňských dveří a za rukojmí vzal čtyři dozorce. Unikl komplici přistavěným vozem a stal se nejhledanějším mužem Francie. Na útěku byl měsíc a půl.

V roce 2017 byl dvakrát znovu souzen. Za první útěk z vězení dostal deset let, za útok na pancéřový vůz převážející peníze na severu Francie v roce 2011 mu soud vyměřil 18 let za mřížemi.

Redoine Faid, syn alžírského imigranta, napsal v roce 2009 knihu o tom, jak v předměstském ghettu vyrůstal v prostředí zločinu, až se nakonec dostal mezi "zločineckou aristokracii" - specializoval se na přepadení pancéřových vozů. V knize tvrdil, že kariéru lupiče pověsil na hřebík.

Reklama

Doporučované