Hlavní obsah

Pět mužů se samurajskými meči zaútočilo na policejní stanici v Indonésii

Pět mužů se samurajskými meči zaútočilo na policisty.Video: Reuters

 

Reklama

Pětice mužů se samurajskými meči zaútočila na policejní velitelství v provincii Riau na indonéském ostrově Sumatra. Policie čtyři útočníky zastřelila a jednoho zadržela. Motivace útoku není jasná, k činu se na dálku přihlásil Islámský stát.

Článek

Indonéská policie zastřelila čtyři z pěti mužů, kteří se samurajskými meči zaútočili na velitelství policie provincie Riau na ostrově Sumatra. Při střetu zahynul i jeden policista; dva další a jeden novinář byli zraněni. K činu se prostřednictvím své propagandistické agentury Amak přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

Muži k policejní stanici přijeli v dodávce a při následném útoku zranili dva policisty. Jednoho policistu zabil vozem pátý z útočníků, když chtěl z místa ujet. Při útěku srazil i novináře a později byl zadržen. Policie útočníky dosud neidentifikovala, nezjistila motiv jejich činu a hledá šestého muže, o němž se domnívá, že s atentátníky spolupracoval.

V průběhu nedělních a pondělních sebevražedných útoků zahynulo ve druhém největším indonéském městě Surabaya na ostrově Jáva 26 lidí, z toho 13 útočníků. Útoky provedly dvě rodiny, zapojily do nich i vlastní děti, z nichž nejmladšímu bylo sedm let. Byly to nejhorší atentáty v této nejlidnatější muslimské zemi od pumových útoků na Bali v roce 2002, při nichž zemřelo 202 lidí. K činu se tehdy přihlásila militantní skupina Jemaah Islamiyah napojená na teroristickou síť Al-Káida. Policie má za to, že útoky ve městě Surabaya má svědomí radikální skupina Jemaah Ansharut Daulah, která sympatizuje s Islámským státem, jenž se k atentátům i přihlásil.

Reklama

Související témata:

Doporučované