Hlavní obsah

Luští kód rakoviny. Poznáme tak dopředu, která léčba zabere, věří v ostravské laboratoři

Genetický kód nádoru prozradí, jak správně bojovat s rakovinou.Video: Adam Junek

 

Reklama

Diagnostická laboratoř CGB hledá znaky v genetickém kódu nádorů, z nichž se určí, jak správně pacienta léčit.

Článek

Ročně je v Česku diagnostikován karcinom tlustého střeva asi osmi tisícům lidí a čtyři tisíce na něj zemřou. Spolu se Slovenskem a Maďarskem tak patří Česká republika k zemím s nejvyšším výskytem tohoto nádorového onemocnění vzhledem k počtu obyvatel.

„Je to dáno stravovacími návyky a také tím, že řada lidí podceňuje prevenci,“ říká doktorka Magdalena Uvírová, která vede v ostravských Vítkovicích laboratoře CGB.

Právě tady hledají cestu, jak boj se zákeřnou rakovinou vylepšit. Jdou přitom po genetickém kódu samotného nádoru.

„V současné medicíně víme, že pacienti, kteří mají diagnostikováno stejné onemocnění, často nereagují stejně na stejný lék. Bylo zjištěno, že velký podíl na tom má genetická výbava toho nádoru. Nikoliv toho člověka, ale toho nádoru samotného. A my hledáme znaky, podle kterých dopředu poznáme, jaká reakce na léčbu přijde,“ říká šéfka laboratoří, které patří do zdravotnické skupiny EUC (dříve Euroclinicum).

Skupina začínala jako projekt finančního impéria PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Dnes ji přes Tuffieh Funds, jediný klasický investiční fond, který v tuzemsku investuje do zdravotnictví, ovládá bývalý manažer PPF Jan Blaško.

Jak to v ostravských laboratořích vypadá? Co přesně případný úspěch v léčbě karcinomu tlustého střeva a konečníku přinese? Podívejte se ve videu nahoře.

Připomeňte si také předchozí díly seriálu Seznam Zpráv o laboratořích, za nimiž stojí čeští miliardáři.

Reklama

Související témata:

Doporučované