Hlavní obsah

Má homofobie vliv na vztahy s USA? Duda nevěděl, že vyjednavač Fort Trump je gay

Foto: Kancelaria Prezydenta RP/Grzegorz Jakubowski

Donald Trump a Andrzej Duda při schůzce v Bílém domě loni v červenci.

Reklama

Polský prezident svým přirovnáním „ideologie LGBT“ k bolševismu měl nevědomky urazit poradce a člena kampaně Donalda Trumpa. Andrzej Duda má přitom ještě před polskými volbami zamířit do Bílého domu.

Článek

Se zprávou přišlo středeční vydání analytického Deníku Gazeta Prawna (DGP). Noviny se odkazují na nejmenované zdroje. Americká velvyslankyně ve Varšavě Georgette Mosbacherová už věc popřela, jedním dechem ale dodala, že USA odsuzují diskriminaci a nenávist.

Homofobní výroky, kterých se v rámci volební kampaně v sobotu dopustil polský prezident Duda, rezonovaly v polském tisku, zahraničních agenturách a podle DGP i v Bílém domě. Všiml si jich prý i Richard Grenell, donedávna americký velvyslanec v Berlíně a od února do konce letošního května také úřadující šéf amerických tajných služeb.

Zároveň jde o politika s vlivem na Trumpovu zahraniční politiku. Má to být právě Grenell, který prosadil snížení vojenské přítomnosti USA v Německu ze 35 000 vojáků na 25 tisíc a zároveň se kloní k poslání více vojáků do Polska. Právě takzvaný projekt Fort Trump, plán americké základny v Polsku, je vlajkovou lodí zahraniční politiky Andrzeje Dudy. Vyjednává se o něm už delší dobu a prezidenti už podepsali společnou deklaraci.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký velvyslanec v Německu Richard Grenell.

Jenže ke smůle Dudy je podle DGP Grenell také prvním vysoce postaveným členem kabinetu, který se otevřeně hlásí ke své homosexuální orientaci a rovněž autorem americké kampaně za dekriminalizaci homosexualismu ve světě. O tom se prý Duda dozvěděl až po svých sobotních výrocích.

Republikán (a pro Němce jinak dost kontroverzní velvyslanec) Grenell na ambasádě v Berlíně dokonce vyvěšoval duhovou vlajku. V tom ho následovala i velvyslankyně Mosbacherová ve Varšavě, která má podle DGP s Grenellem vřelé vztahy. A Mosbacherová měla kvůli homofobní kampani napomenout varšavský Prezidentský palác.

„Měla říct, že je nemožné udržovat přátelské vztahy s Washingtonem a zároveň používat diskriminační rétoriku,“ píše deník, který zásahem ambasadorky vysvětluje tři anglické Dudovy tweety z neděle. Prezident v nich vyčítá západním agenturám, že jeho slova vytrhla z kontextu.

Mosbacherová v úterý v noci na Twitteru napsala, že jde o nepravdu. „Nemluvila jsem o tom s prezidentem Dudou ani velvyslancem Grenellem,“ stojí v tweetu. Text v DGP přitom netvrdí, že by mluvila přímo s prezidentem.

Důležitá je pro kontext i druhá část tweetu. „Znovu však opakuji: USA odsuzují diskriminaci a nenávist kvůli rase, náboženství, původu nebo sexuální orientaci,“ napsala velvyslankyně. Ta už během svého působení ve Varšavě ukázala, že nejde pro ostré slovo daleko.

Do vlády se v minulosti pustila kvůli plánu na „dekoncentraci soukromých médií“, která by dopadla na Američany vlastněnou televizi TVN. Premiérovi Mateuszi Morawieckému napsala dopis, který polská provládní média označila za arogantní.

Dudův mluvčí se k věci pro noviny nevyjádřil. Věc ale ve středu ráno okomentoval šéf Dudova politického kabinetu Krzysztof Szczerski. „Jsem naprosto ohromený. Ten článek, který se dnes ukázal, je úplně absurdní a ostudný, opravdu,“ řekl v Polském rozhlase.

Předvolební cesta do Bílého domu?

Hrozí tak kvůli Dudově rétorice zhoršení polsko-amerických vztahů? Nejspíš ne. Server Politico, který se stejně jako DGP odkazuje na nejmenované zdroje, totiž v noci napsal o čerstvé Trumpově pozvánce pro Dudu do Bílého domu.

Pracovní cesta, na které se mají řešit a oznamovat přesuny amerických jednotek, se má uskutečnit nejspíš už příští týden. Pokud opravdu proběhne, zcela jistě zasáhne do kampaně před polskými prezidentskými volbami, a mohla by tak být vnímána jako Trumpova otevřená podpora Dudovi.

Foto: Kancelaria Prezydenta RP/Jakub Szymczuk

Prezident Duda byl v Bílém domě už v letech 2018 a 2019.

První kolo voleb proběhne 28. června, případné druhé pak 12. července. Jestli by se schůzky v Bílém domě účastnil i Richard Grenell, není jasné. I Politico přitom upozorňuje na Dudovy výroky na adresu sexuálních menšin.

Že pozvánka do Varšavy dorazila, napsala ve středu ráno i agentura PAP. Szczerski z Dudovy kancléře ale konkrétnější nebyl. „Pokud k takovému oficiálnímu pozvání dojde, uskuteční se i taková návštěva a bude schůzka. Samozřejmostí je, že v takových situacích musí pozvání přijít od toho, kdo zve, těžko by o takovém setkání informoval host,“ řekl diplomaticky Szczerski.

Série výroků o „ideologii LGBT”

Andrzej Duda vsadil na homofobii v kampani dva týdny před volbami, jeho slova o tom, že „ideologie LGBT“ je na úrovni komunistické indoktrinace, doprovázela slova jeho kolegů z tábora vládnoucích konzervativců. Exministr vnitra a europoslanec strany PiS Joachim Brudziński na Twitteru napsal, že „Polsko bez LGBT je nejkrásnější“.

Poslanec koaliční strany Dohoda Jacek Żalek zase v soukromé televizi TVN prohlásil, že „LGBT nejsou lidé, ale ideologie“. Moderátorka pak rozhovor předčasně ukončila s tím, že „vše má své hranice“.

Následoval ještě ostřejší výrok poslance PiS Przemysława Czarnka. „Braňme rodiny před zkažeností, absolutně nemorálním chováním. Braňme nás před ideologií LGBT a skončeme s posloucháním idiotismů o nějakých lidských právech nebo nějaké rovnosti. Ti lidé nejsou rovni normálním lidem, skončeme konečně tu diskusi,“ prohlásil člen Dudova štábu ve vládní Polské televizi.

Reklama

Doporučované